VIDEO: Jan Rudzinskyj v akrobatickém kladivu Jak-52

15.11.2021 6 příspěvků

Jan Rudzinskyj tentokrát osedlal Jakovlev Jak-52, známé akrobatické „kladivo“. Toto cvičné a sportovní letadlo vzniklo v tehdejším Sovětském svazu a je modernizací stroje Jakovlev Jak-50, je vlastně jeho úpravou na dvoumístný letoun. Jak-52 poprvé vzlétl v roce 1976, sériová výroba začala v roce 1979 a stroj se vyrábí dodnes. Někteří piloti na něj nedají dopustit, jiní nešetří kritikou. Více už Jan Rudzinskyj v dalším vydání videotestu na Aerowebu.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Krása

17.11.2021 v 14:22 Jirik

хочу! хочу!

Odpovědět

phoeniconaias@gmail.com

21.11.2021 v 21:07 Jenda Zima

Diky za reportaz Honzo.

 

 

Mozna by stalo zato zminit vic o konstrukci a taky o nevyjasnene zahade, zda to ma prubezne kridlo.

 A mozna bysme meli myslet na mladsi generaci a jeji cestu k letani.  Deti co prohaneji kluzaky totiz nezevluji na ulici, neberou drogy a tak...

 

Kdyz to bude treba, rad pomuzu.......

Jenda..

Odpovědět

Křídlo

22.11.2021 v 21:24 Petr

Jak-52 nemá průběžné křídlo. Jsou tam klasické závěsy, díky vydaným bulletinům byly zesíleny (proto má takové ty trojúhelníčky  - krytky na spodu trupu v místě závěsů křídla, které kryjí právě ty zesílené závěsy). A další bulletin řešil i zesílení spodní pásnice nosníku křídla přišroubováním přidaného kusu pásnice od závěsu do úrovni podvozkové nohy. Po těchto úpravách se nikdy nevyskytly problémy s pevností křídla.

 

Odpovědět

RE: Křídlo

28.11.2021 v 18:45 Jenda Zima

Diky za info. Jinak uznavam nazory, ze je to krasne letadlo, i kdyz ma tu chybu, ze dochazi k akceleraci rotace ve vyvrtce. 

 

Krasne ero.

Odpovědět

Vyvrtkova charakteristika JAK 52

29.11.2021 v 14:13 milos

1, Vedel by tu niekto napisat rozdiely v chovani tohto era vo vyvrtach oproti ostatnym eram, s ktorym sa bezne lieta akrobacia v nasich zemepisnych sirkach (kde sa vrtula toci naopak) napr. Extra, Pitts, Christen Eagle, Decathlon?

2, Podla toho, co je v prispevku (ero pretaca 2 otocky po dvoch a dokonca 4!!!! otocky po 4 otockach vyvrtky), je zrejme ze nemoze mat EASA/FAA typovy certifikat ako akrobaticke ero, nakolko certifikacne kriterium je toto:

...The aeroplane must recover fromany point in a spin up to and including sixturns, or any greater number of turns for whichcertification is requested, in not more than oneand one-half additional turns after initiation ofthe first control action for recovery. However,beyond three turns, the spin may bediscontinued if spiral characteristics appear... (CS 23)

3, To vyberanie vyvrtky vo videu z polska (5-6 min videa)- je tam zretelne vidiet polohy kormidiel (vyskovka, smerova, kridelka.....). Toto s vyberanim vyvrtky, resp. s pokusom o vybratie (apon podla tej polohy kormidiel) vela spolocne nema... 

Vopred vdaka,

prajem pekny den,

m

 

 

 

Odpovědět

RE: Vyvrtkova charakteristika JAK 52

30.11.2021 v 13:49 Petr

Největší rozdíl mezi Jakem 52 a ostatními "běžnými" akro letadly je, že Jak má relativně malé řídící plochy vzhledem k hmotnosti (setrvačným silám) a gyroskopickému momentu vrtule a motoru. To ovlivňuji rychlost (myšleno čas mezi protizásahem a skutečným vybráním) vybrání jakéhokoliv akrobatického manévru. Další odlišnost jsou poměrně velké síly v řízení. Tedy relativně málo zkušený pilot, pokud se s Jakem dostane do nějakého pro něj neobvyklé situace tak může snadno zpanikařit a myslet si, že jeho způsob vybírání nefunguje  a místo toho, aby vyčkal ...tak začne zmatkovat a hýbat s kormidly ....a to většinou až do země ...  Rovněž ho může zaskočit velká síla, která vyžaduje opravdu fyzický výkon. Třeba při kopaném výkrutu na 45 lince dolů se občas řídící páka "zamkne" v poloze v levém spodním rohu (plná křidélka, plně dotaženo) a k vybrání je potřeba se zapřít v sedačce a oběma rukama razantně překonat ten aerodynamický zámek. ......

Do dvou otoček ve vývrtce (normální i zádová) Jak-52 přetáčí standardně čtvrt až půl otočky. Uvádí se standardně i se standardně vybírá .... akorát na zádech do ní padá už při 150km/h. Víc než dvě otočky není důvod s žádným letadlem dělat. Nedělá se to ani při soutěžích a je to zbytečný manévr. 

Co je opravdu problém jsou ploché vývrtky, do kterých díky velkému gyro momentu od motoru a vrtule může nezkušenému pilotu snadno spadnout ....  potom je potřeba při vybírání použít souhlasné křidélka ....tedy noha doleva, páka dopředu doprava ..... a držet dokud letadlo nevybere ...což může v extrémním případě při zadní centráži a opravdu stabilní vývrtce (několik otoček) trvat i 3 otočky. A hlavně síla v řízení může být až 50kg na ruce a 100kg na noze.

Ale jinak je to příjemné letadlo a zkušený pilot si s ním užije mnoho zábavy, protože je to jedna z mála dvousedadlovek, která má povoleny všechny prvky z Aresti katalogu. Tedy včetně tlačených kopaných prvků, free style prvků (lomcovak, atd...).

Viz například zde (Torque roll): https://youtu.be/78B3yOasKsI

Nebo zde Lomcovák (tumble): https://youtu.be/Fue96WsySn0

 

Odpovědět

Přidat komentář