FlyZolo: Zara Rutherfordová přistála v Benešově, zastávka v Praze se nekoná

16.01.2022 2 příspěvky

FlyZolo: Zara Rutherfordová přistála v Benešově, zastávka v Praze se nekoná
FlyZolo: Zara Rutherfordová přistála v Benešově, zastávka v Praze se nekoná (Zdroj: Aeroweb.cz)

Devatenáctiletá belgicko-britská pilotka Zara Rutherfordová alias FlyZolo během svého obletu světa neplánovaně zavítala na letiště Benešov (LKBE). Její původní zastávku na Letišti Václava Havla v Praze překazila nízká souvislá vrstva oblačnosti v okolí pražského letiště, a proto pilotka zvolila pro návštěvu Česka záložní destinaci. Praha měla být jednou z posledních destinací Zařina pokusu o překonání světového rekordu stát se nejmladší ženou v historii, které se podařilo sólově obletět svět.

Zařin přílet do Česka byl původně plánován na 11. ledna, ale během průletu jihovýchodní Evropou nabrala pilotka vlivem nepříznivého počasí několikadení zpoždění. Před tuzemskou zastávkou navštívila Zara slovenské letiště Senica - domov jejího letounu Shark. Mladá pilotka překročila hranice vzdušného prostoru České republiky dnes kolem 10:45 místního času. Kola podvozku ultralehkého letounu Shark registrace OM-S443 se dotkla přistávací dráhy benešovského letiště kolem půl dvanácté.

Foto: Facebook.com @FlyZolo
Foto: Facebook.com @FlyZolo

Plánované přivítání pilotky a tisková konference pod záštitou společnosti F AIR, lokálního dealera letounů Shark, se tedy narychlo přesunula do prostor benešovského letiště. Během tiskové konference Zara mimo jiné prohlásila, že právě počasí bylo jedním z největších soupeřů během její cesty kolem světa vzhledem k tomu, že je odkázána pouze na pravidla letu VFR.

Pilotka by měla po návštěvě Česka pokračovat zítra přes Německo zpět do Belgie. Dokončení rekordního obletu je prozatím naplánováno na 17. ledna 2022, kdy by měla Zara přistát opět na letišti Kortrijk v Belgii.

Cílem odvážné devatenáctileté pilotky je kromě zápisu do Guinessovy knihy inspirovat dívky a mladé ženy, aby se zapojily do oblastí vědy, techniky, inženýrství a věnovaly se kariéře v letectví. Zároveň se Zara rámci projektu FlyZolo setkává s významnými osobnostmi, motivuje dívky a mladé ženy a aktivně usiluje o rovnost příležitostí žen a mužů. Zara překoná během obletu dohromady zhruba 52 000 kilometrů. Trasa vedla z belgického letiště Kortrijk – odkud odstartovala 18. srpna 2021, přes Grónsko, Severní Ameriku, Aljašku, Rusko, jižní část Asie a Egypt, zpět do Evropy.

Jak již bylo dříve zmíněno, Zařin projekt FlyZolo obsahuje i česko-slovenskou stopou. Pro svůj projekt totiž mladá odvážná pilotka zvolila ultralehký letoun česko-slovenské výroby Shark. Doposud jediným letounem české konstrukce, který absolvoval cestu kolem světa, je kunovický L 410.

Foto: Facebook.com @FlyZolo
Foto: Facebook.com @FlyZolo

Zbytek cesty Zary Rutherfordové je možné sledovat prostřednictvím webových stránek flyzolo.com, kde pravidelně aktualizuje plán své cesty. Mimo to je mladá odvážná pilotka aktivní i na instagramovém účtu fly.zolo či facebookovém profilu, kde je v každodenním kontaktu se svými fanoušky.

Mohlo by vás zajímat

Témata

FlyZolo


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

sharky

17.01.2022 v 10:11 igi

u nás mala "stíhací doprovod" štyroch senických Sharkov, bolo to epické :)

Odpovědět

ceskoslovenska stopa

17.01.2022 v 20:15 robo

V prvni rade predesilam ze jsem cechoslovakista, narodil jsem se jako cechoslovak a taky tak umru. V clanku me trocha udivuje jak se cesko hlasi k sharku ktery byl vyroben po rozdeleni republiky v senici na slovensku a hned dodava ze L-410 ktera byla vyvijena v ceskoslovensku je ceskym letounem. Tak tedy nevim... Snad to v tom clanku bylo cele zbytecne a je to taky jedno

Odpovědět

Přidat komentář