EASA specifikovala první podmínky pro vznik tzv. vertiportů

30.03.2022

EASA specifikovala první podmínky pro vznik tzv. vertiportů
EASA specifikovala první podmínky pro vznik tzv. vertiportů (Zdroj: Aeroweb.cz)

Agentura Evropské unie pro bezpečnost letectví (EASA) vydala první technickou specifikaci pro pro bezpečný provoz tzv. vertiportů neboli ploch pro vzlet a přistání VTOL letadel. EASA chce dokumentem nastolit standard pro tyto plochy a podpořit tak jejich rozvoj ve městech a jejich blízkosti. EASA o tom informovala minulý týden v tiskové zprávě.

„Harmonizací návrhových a provozních norem pro vertiporty podpoříme evropský průmysl, který se již pouští do zajímavých projektů v Evropě i po celém světě, aby se nová městská letecká mobilita stala realitou,“ řekl výkonný ředitel EASA Patrick Ky. 

Prostor nad vertiportem uprostřed města
Prostor nad vertiportem uprostřed města

Dokument kromě bezpečnostních pokynů zmiňuje rozměry a vzhled těchto ploch včetně náležitého označení, trasy pro pojíždění nebo ochranná pásma. EASA nezapomíná ani mimořádné situace a popisuje nouzové postupy a ochranu proti tzv. downwash, tedy proudu vzduchu od vrtulových listů. 

Každý vertiport bude nad sebou mít kuželovitý prostor bez překážek, který bude sloužit pro bezpečný přílet a klesání, nebo naopak stoupání a odlet letadla. S ohledem na bezpečnost a hluk se předpokládá přílet a odlet pouze v určitých směrech, nicméně EASA nevylučuje ani všesměrový vertiport.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář