Statickou ukázku Dnů NATO obohatí dánský Super Hercules

19.04.2022

Statickou ukázku Dnů NATO obohatí dánský Super Hercules
Statickou ukázku Dnů NATO obohatí dánský Super Hercules (Zdroj: Aeroweb.cz)

Transportní letouny C-130 Hercules aliančních spojenců jsou na Dnech NATO v Ostravě & Dnech Vzdušných sil AČR již tradičním hostem v roli podpůrných strojů. Letos však přislíbilo dánské královské letectvo premiérovou účast nejmodernější varianty tohoto stroje C-130J Super Hercules.

Dánské letectvo provozuje dohromady čtyři letouny Super Hercules, které nasazuje především během přepravních misích na delší vzdálenosti. Jedná se o čtvrtou dánskou účast na Dnech NATO. V minulosti se nad Mošnovem představilo Královské letectvo se stroji AS550 Fennec a F-16.

Čtyřmotorové turbovrtulové letouny C-130 Herkules jsou legendou v kategorii transportních letadel. Herkules za více než 65 let služby v USAF prokázal své kvality a stal se nedílnou součástí armádních letadlových flotil mnoha států světa. Dokáže operovat na krátkých a nezpevněných přistávacích plochách a mimo transportní využití také slouží k výsadkovým, průzkumným a tankovacím úkolům, či k palebné podpoře nebo elektronickému boji.

Foto: natodays.cz
Foto: natodays.cz

Verze C-130J Super Herkules disponuje motory Rolls-Royce AE 2100, lepšími letovými výkony a moderní avionikou. Na rozdíl od ostatních variant jsou na Super Herkules instalovány šestilisté vrtule, starší verze mají čtyřlisté.

22. Dny NATO v Ostravě & 13. Dny Vzdušných sil AČR se uskuteční v termínu 17. a 18. září na Letišti Leoše Janáčka v Ostravě.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář