Výrobce regionálních letadel představuje koncept ATR EVO

02.06.2022

Výrobce regionálních letadel představuje koncept ATR EVO
Výrobce regionálních letadel představuje koncept ATR EVO (Zdroj: Aeroweb.cz)

Francouzsko-italský výrobce regionálních turbovrtulových letadel ATR oznámil vznik nové generace EVO. Společnost má v plánu uvést letoun na trh do roku 2030.

Plán počítá s pokročilými konstrukčními prvky a novou hybridní pohonnou jednotkou, která může být poháněna 100% udržitelným leteckým palivem (SAF). S jednotkou se pojí i současná nedostatečná stoupavost stroje, která by měla být značně vylepšena. Nová varianta se hlásí k ekologickému designu, který bude zahrnovat tiché osmilisté vrtule, což zajisté ocení cestující. Dále nabídne vylepšenou kabinu s větším využitím lehčích materiálů z biologických zdrojů a s tím spojenou vysokou mírou recyklovatelnosti.

ATR EVO

Generální ředitel společnosti ATR Stefano Bortoli uvedl: „Až vstoupí na trh, vydláždí nové ATR EVO cestu k dekarbonizované budoucnosti letectví. Mezi hlavní výhody patří celkové zlepšení spotřeby paliva o 20 % a plná kompatibilita s palivem SAF. To znamená, že letadlo bude vypouštět o 50 % méně emisí CO2 než regionální proudové letadlo poháněné kerosinem. Při plném použití paliva SAF se jeho emise budou blížit nule.“

Oznámení ATR lze považovat i za reakci na iniciativu společnosti Embraer uvést na trh nový a velikostně srovnatelný turbovrtulový letoun.  

Dodejme, že populární ATR bylo prodáno ve více než 1 600 kusech a sloužilo u více než 200 provozovatelů. Letadla ATR se také stala jedním z pilířů historie ČSA posledních třech desítek let a byla nucena skončit v souvislostí s pandemií v roce 2021.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář