Video: Přistáli jsme na cílovce okruhu Most

07.07.2022 12 příspěvků

Zřejmě každého z nás občas láká přistání na neobvyklém místě a my nejsme výjimkou. Domluvili jsme se tedy s Autodromem Most a zkusili přistát na cílové rovince tohoto českého okruhu.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

dotaz

07.07.2022 v 19:51 frantíík

Chtěl bych se zeptat, jak to mají pořešený. Okruh asi není ani letiště, ani plocha slz, ani jakákoliv další plocha. U tý poslední možnosti vidím jako zádrhel minimální odstup 100m od stavby, protože ten okruh bude stavba sama o sobě.....Může s tím ultralajtem vůbec takle přistávat, kde se mu to hodí...

Odpovědět

Let po okruhu

08.07.2022 v 8:11 Tomas

Konečně dostává výraz "let po okruhu" svuj pravy vyznam. Bál bych se ale těch billboardů nad cílovou rovinkou. Kdyby musel z jakéhokoliv důvodu dělat go around, tak je v pr***. Ale jako pouťový číslo se SLZ dobrý :-)

Odpovědět

RE: Let po okruhu

08.07.2022 v 10:03 Čáp

No docela tahání čerta za ocas, řekl bych. Přesně, jak říkáte, jako pouťový číslo dobrý. Ale prostoru pro chybu čehokoliv pramálo. Nicméně, pro poučení je to video zde namístě.

Odpovědět

RE: RE: Let po okruhu

08.07.2022 v 10:45 Ondřej

Prostoru pramálo? Celou dobu pod sebou uzavřený okruh s mnoha rovinky a širokou dráhou na dokluz? O takovém prostoru na jakýkoli možný nouzák si můžeme nechat nad krajinou jen zdát :)

Odpovědět

no nic moc

08.07.2022 v 11:55 petr

Krásný letadlo, ale to je asi tak všechno. O nějakých zvláštních dovednostech to není, jen o tom umět si to zařídit a udělat si PR na všech leteckých stránkách a skupinách a doufat, že nedojde na go around protože to by fakt ta brána mohla být fatální.

 

 

Odpovědět

RE: no nic moc

08.07.2022 v 12:18 Ondřej

Nikde není psáno, ani řečeno, že to je nebo mělo být o nějakých dovednostech. Je to jen zajímavost. Nic víc, nic míň. Ve světě se na okruzích přistává poměrně čast. Českému uživateli je však těžko se zavděčit, jelikož na všm hledá jen černé scénáře a za vším vidí jen PR. To by byla osobní PR každé fotky křídla z každého výletu, které všichni sdilej na letecké skupiny. K tomu to ale přeci slouží ne? Ke sdíleni radost z létání. Tak proč PR? :)

Odpovědět

Hezké!

09.07.2022 v 2:54 Mav

Správně, Ondro!!,  ale Ta dovednost a Zkušenost v tom je.

Aneb, Kdo se bojí, nesmí do lesa!!!, nebo jinak : Kdo umí, ten Umí.

Pro každého Toto není, nejdříve musíš snísti hodně té lítací polévky, protože takto musíš přistát 1000x za sebou, a vždy bezpečně, jinak takové věci přeci nejdou dělat!!! :), Musíš se Tam 1000x trefit, a Bezpečně!

Odpovědět

Přistání okruhu v Brně

10.07.2022 v 5:45 Martin

Zajímavá zkušenost z roku okruhu v Brně :-)

https://youtu.be/8RgDybMwvn4

Odpovědět

RE: RE: no nic moc

11.07.2022 v 1:48 Petr

Tak ve videu je zminen Aeroweb, tak predpokladam, ze pro Aeroweb to PR je :). A nejak mi prijde, ze at jdu kamkoli (fb napr.) tak je tam toto video nebo fotky. Nic proti, jen to nejak nedokazu ocenit a nevim proc proste pristavat letadle na zavodni draze. Me tyhle veci proste prijdou takovy divny, stejne jako treba ten Redbull let tunelem nebo vymena letadel za letu. Ale samozrejme kazde letaci video dobre. :) 

Odpovědět

RE: RE: RE: no nic moc

11.07.2022 v 13:22 Čáp

Domluvené přistání na závodní dráze obecně je v pohodě. Je to pevná, prověřená plocha. Míň v pohodě je točení zatáčky proti kopci, přistávání v podstatě do údolí mezi náspy obklopenými bilboardy, proti bráně nad dráhou. 

Jasně, všechno jde, v Africe nebo Jižní Americe přistávaj přeložený Cessny na blátivý průseky v pralese.

Každej máme trochu jinej názor na to, co je a co není v pohodě.

Možná je však celé přistání  jen zkresleno úhlem záběru kamery.

Odpovědět

ok

11.07.2022 v 14:37 M

mne to přijde ok. Sám jsem si říkal když jsem letěl okolo, že by bylo fajn tam přistát. Riziko se mi zdá přijatelné, nebyl nějaký nárazový vítr nebo špatné počasí.  Ten most je samozřejmě nepřijemný, pro GA se musí včas rozhodnout aby to přeletěl, ale nezdá se mi to jako velký problém. Kolikrát přistát na různém SLZ v nejasném stavu je větší riziko. 

Jen dotaz, proč jste neletěli delší finále ale dotáčeli osu až skoro před dotykem? Ty kopce předtím jsou tak vysoké že by se to dalo špatně vyklesat?

Odpovědět

RE: ok

12.07.2022 v 8:34 Ondřej

Dlouhé finále jsem zavrhl ze dvou důvodů. Jedn jste zmínil a druhý je, že by se dotahovalo přes město a nechtěl jsem letět nad zástavbou :)

Odpovědět

Přidat komentář