Visutý most na Dolní Moravě spojuje obě strany údolí Mlýnského potoka ve výšce zhruba 100 metrů. Most je dlouhý 721 metrů, proto mu je přezdíváno také Sky Bridge 721. Atrakce byla otevřena teprve letos v květnu a kromě mnoha turistů okamžitě přilákala pozornost akrobatického pilota Martina Šonky a štábu Red Bullu. Šampion série Red Bull Air Race předvedl v jeho okolí úžasnou podívanou a zapsal se do historie jako první člověk, který podletěl most na území České republiky.

„Povedlo se mi několik akrobatických kousků. Nešlo jen o samotný rovný podlet pod lávkou, ale dělal jsem okolo ní například 3 loopingy za sebou a další figury," okomentoval Šonka svůj výkon pro webové stránky Red Bullu. Podle Šonky bylo nejnáročnějším úkolem celého projektu získání povolení od tuzemské letecké autority a patřičně načíst okolní terén. „Pod mostem jsem létal mnohokrát, v Česku to ale bylo poprvé. Věděl jsem, že je to skvělá lokace, kde se budu moct fantasticky vyřádit,“ řekl Šonka.

Ve vzduchu strávil se svou Extrou 300 SR zhruba dvacet minut, během nichž lávku několikrát podletěl a provedl v jejím okolí sérii zmíněných akrobatických prvků.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

První člověk, který podletěl most na území České republiky

19.07.2022 v 15:22 Karel Plaček

Dejte si do vyhledávače tento odkaz: Úlety a přelety – Vzpomínky na staré časy - Aeroweb.cz

Tam se píše, že prvním pilotem, který podletěl most v České republice v Kralupech (s kluzákem), byl František Vosyka, v šedesátých letech o tom psala i Křídla vlasti. V kladenském aeroklubu by se určitě našli pamětníci, chodíval tam na letiště.

Odpovědět

Řádění v přírodě

20.07.2022 v 15:45 Pikass

Ano samozřejmě, že to není první podlet mostu, několik se jich uskutečnilo třeba ve Velkém Meziříčí, ale zatím si to nikdo nedovolil v takové přírodní lokaci, jako je Dolní Morava a ještě to nazývat fantastické vyřádění (dokonce 3x kolem mostu a 20 min). Tak já tomuto říkám rozežranost bez sebereflexe. Divím se, že k tomu někdo vůbec dal povolení.-(((

Odpovědět

RE: Řádění v přírodě

21.07.2022 v 13:24 Kritik

No jo on totiz pan Sonka, je posledni dobou geroj az to hezky neni, ale co lidi to sledujou a obdivujou ho tak proc to neudelat. Za mne je to uplna zbytecnost a honeni trika z jeho strany. 

Odpovědět

RE: Řádění v přírodě

21.07.2022 v 13:25 čáp

Kdysi jsem kdesi čet celkem úsměvnou větu : "V Bechyni každý ví, že Hlavnička podlítnul most s miginou".

Ať je to, jak je to, tyhle atrakce - nesmyslný mosty, stezky v korunách stromů to jsou všechno nesmysly stavěný za peníze daňových poplatníků silně hyzdícící přírodu.

Jestli tu věc někdo podlítnul nebo ne, to je úplně fuk. Ale každopádně by bylo zajímavý stát na tom, když kolem  M.Šonka lítal :-).

 

 

Odpovědět

RE: Řádění v přírodě

21.07.2022 v 14:23 Mav

Pěkné záběry, hezká příroda,

nádherné Světlo, hezké.

Osobně proti nic nemám, a jsem moc rád, že u nás Martina máme.

Osobně bych mu povolil 10 x za sebou podletět Karlův Most, kdyby chtěl, a zvládnul to!!

O tom to je, posunout se dál!!, výše, Rychleji... To platí ve Všech profesích. 

Za absolutní špičku považuji extrémní soustředění při průletu tunelu v Turecku. tam se již jedná o Jiné dimenze funkce mozku a svalů, to není dáno Každému...

Nechápu, jak to lidé mohou kritizovat, snad proto, že Jim Strach nedovolí?

Za mě palec nahoru, a Ať je takových akcí kolem Nás jen více, bez Nich by tan život byl neobyčejně obyčejný:: :)

P.s.: Ony to ty srnky pro jednou snesou, druhou otázkou ovšem zůstává, proč je taková podle mne dosti nesmyslná atrakce placena z Našich Daní, do EU platíme ze svých kapes všichni. A Některé z tzv.: vyvolených Rodů tzv.: Podnikatelů, neustále žebrají , a Dostávají Naše peníze, o něž se Nezasloužili!!!

Dotace z našich daní by měly jít přednostně do Rozvoje Naší výroby a snižování její energetické náročnosti + ekologizaci, a řízení zadržování  vody v krajině, atd., něměly by se zbytečně utápět byť v krásných náročných Inženýrských Stavbách, bohužel mnohdy rázu dosti kontroverzních  zbytných Atrakcí..., 

A v rámci Globálního oteplování by mohl návštěvník lesa ( turista, houbař, biker atd... )   zasadit v rámci dne  1 - 2  stromky,  anebo přispět k podtavení hrázky tůňky, zadržující vodu,  to by planetě, Srnkám a nakonec i nám prospělo zřejmě více,  než zákaz spalovacích motorů za 15 let, a ruce by to nikomu neztrhalo ! :)

Hezký den Všem.

Odpovědět

Přidat komentář