Letecký den Krále vzduchu

19.08.2022

Letecký den Krále vzduchu
Letecký den Krále vzduchu (Zdroj: Aeroweb.cz)

U příležitosti výročí 120 let od narození legendárního akrobatického pilota plk. Františka Nováka alias „Krále vzduchu“ proběhne 27. srpna 2022 vzpomínková akce a letecký den v jeho rodné obci Sokoleč. Akce by měla být také oslavou zlaté éry československého akrobatického letectví, kterého byl Král vzduchu nedílnou součástí.

Informační leták k leteckému dni / Foto: sokolec2022.cz
Informační leták k leteckému dni / Foto: sokolec2022.cz

Letecký den odstartuje slavnostním ceremoniálem v 10:30, během kterého starosta obce Ing. Marián Sipajda položí za účasti zástupců Armády ČR věnec k pomníku Františka Nováka. Později bude následovat beseda s historikem Jiřím Rajlichem.

Pořadatelé slibují zajímavý letecký program v podání výsadku parašutistů z letounu An-2 a letových ukázek Ae-145, C-11, L-200 nebo legendárního Tiger Mothu DH-82A a řady dalších strojů. Nebude chybět ani průlet stíhacích letounů JAS-39 Gripen a svou účast přislíbil také Martin Šonka se svou akrobatickou Extrou 300 SR.

Obec Sokoleč připravuje také bohatý doprovodný program pro celou rodinu. Veškeré informace o připravovaném leteckém dni je možné najít na webových stránkách akce.

Mohlo by vás zajímat

Témata

Letecké dny


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář