ESA vybrala českého pilota do záložního týmu astronautů

24.11.2022

ESA vybrala českého pilota do záložního týmu astronautů
ESA vybrala českého pilota do záložního týmu astronautů (Zdroj: Aeroweb.cz)

Ve středu večer Evropská kosmická agentura (ESA) v Paříži představila nový tým astronautů. Zahrnuje profesionály, astronauty v záloze i astronauta s tělesným postižením. Jedním z vybraných kandidátů je také český armádní letec Aleš Svoboda.

„Z Gripenu až do raketoplánu. Náš stíhač Aleš Svoboda se dnes stal rezervním astronautem. Je mezi ‚top‘ 17 lidmi, kteří se jednou dost možná podívají do vesmíru. Evropská vesmírná agentura si ho dnes v Paříži vybrala z více než 22 000 uchazečů,“ komentuje úspěch svého pilota česká armáda na twitterovém účtu. „Pro mne to byl vždycky takový dětský sen. Už jako dítě jsem chodil v Brně do planetária, vždycky jsem se zajímal o vesmír, o letectví a kosmonautiku. A beru to jako takové logické pokračování toho, co dělám teď,“ řekl pilot ve vysílání České televize.

Aleš Svoboda má šanci se dostat po více jak 40 letech jako další Čech po Vladimíru Remkovi do vesmíru / Foto: twitter.com @Armáda ČR
Aleš Svoboda má šanci se dostat po více jak 40 letech jako další Čech po Vladimíru Remkovi do vesmíru / Foto: twitter.com @Armáda ČR

Svoboda doposud působil u 211. taktické letky v Čáslavi. Zastával mimo jiné funkci velitele pohotovosti rychlé reakce protivzdušné obrany NATO a důstojníka elektronického boje. Na jaře zahájí dvanáctiměsíční přípravný kurz ve výcvikovém středisku ESA.

Hlavní tým astronautů ESA tvoří dvě ženy a tři muži. Dalších jedenáct kandidátů včetně českého zástupce bylo zařazeno do rezervního týmu. Jeho členové budou po absolvování základního výcviku pokračovat ve svých stávajících zaměstnáních, přičemž budou k dispozici jako náhradníci. V předchozím týmu Česká republika svého zástupce neměla.

Letošní novinkou ve výběru astronautů ESA je nominace hendikepovaného člena týmu, který by se v budoucnu měl stát první tělesně postiženou osobou, která poletí do vesmíru. Evropská kosmická agentura vybrala britského lékaře a paralympijského běžce Johna McFalla.

Mohlo by vás zajímat

Témata

Vesmír


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář