Americké letectvo představilo nový bombardér B-21

06.02.2023

Americké letectvo představilo nový bombardér B-21
Americké letectvo představilo nový bombardér B-21 (Zdroj: Aeroweb.cz)

Americké letectvo společně s výrobcem Northrop Grumman představilo nový bombardér s technologií stealth. Letoun má postupně nahradit starší letouny používané od dob Studené války.

Letoun byl představen na letišti Palmdale Regional Airport v Kalifornii. Letiště se dělí na regionální letiště pro civilní provoz a na výrobnu 42. letectva Spojených států, která podléhá Edwardsově letecké základně. Na úvod ceremonie zazpíval Johan Riley hymnu Spojených států, během níž postupně prolétly nad letištěm americké bombardéry B-52 Stratofortress, B-1 Lancer a B-2 Spirit. Následně Kathy Warden, prezidentka & CEO Northrop Grumman, přednesla svůj projev širokému publiku, které se mj. skládalo z generálů, senátorů a reprezentantů z dolní sněmovny.

Po skončení jejího projevu došlo za bouřlivého potlesku k odhalení letadla. Za oponou se zde skrýval přikrytý bombardér. Celou událost byla živě natáčená, takže široká veřejnost mohla alespoň na dálku poprvé uvidět křivky „Raideru“. Po slavnostním vyrolování měli slovo admirál Christopher W. Grady a ministr obrany Lloyd Austin.

Vyrolování je teprve prvním krůčkem na ještě dlouhé cestě k sériové výrobě. Pentagon plánuje pořídit 100 strojů, přičemž cena za jeden kus se pohybuje kolem 700 milionů dolarů. Magazín Forbes ale přišel s informací s odvoláním na zdroje z letectva, že plán amerického letectva je objednat 200 strojů, které postupně nahradí bombardéry B-1 a B-2. Bombardéry B-52 nadále zůstanou v provozu a budou doplňovat B-21 ve strategické koncepci letectva. Jejich vyřazení se plánuje až na polovinu 21. století.

Podle slov Lloyda Austina dostal bombardér jméno Raider podle Doolittlova náletu (Doolittle raid), kdy americké letouny B-25 Mitchell, jejímž pilotům se přezdívalo raiders, bombardovaly v dubnu roku 1942 Tokio a jiná města na japonském souostroví. Mise neměla větší strategický význam, ale přinesla vzpruhu americkým vojákům.

B-21 dokáže nést konvenční bomby a rakety, navíc dokáže nést i jadernou munici. Letadlo je stavěné i na potenciální bezpilotní provoz. Nicméně odborník Dave Deptula z Mitchellova institutu pro letecká studia se vyjádřil pro web Military.com a tvrdí, že tato možnost je v blízké budoucnosti nereálná. Ve hře byla i verze bombardéru v podobě dronu. Ta se ale brzy ukázala jako neefektivní a neatraktivní. První let se tak plánuje konvenčně s posádkou na rok 2023.

Mohlo by vás zajímat

Témata

USA


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář