Pilotka nouzově přistála s Piperem na svahu hory v Dolomitech

03.01.2023 4 příspěvky

Pilotka nouzově přistála s Piperem na svahu hory v Dolomitech
Pilotka nouzově přistála s Piperem na svahu hory v Dolomitech (Zdroj: Aeroweb.cz)

Selhání motoru letadla Piper Archer přinutilo pilotku provést vynucené přistání na zasněžený svah hory. Pasažéři utrpěli pouze lehká zranění a následně byli letecky přepraveni do nemocnice v Trentu.

29. prosince letěla 22letá pilotka Silvia De Bonová společně se svým bratrem a jeho snoubenkou na trase z italského letiště G. Caproni v Trentu (LIDT) na své domovské letiště Arturo Dell'Oro v Bellunu (LIDB). Pilotka ve své výpovědi z nemocničního lůžka uvedla, že prvních problémů s motorem si všimla při přeletu vrcholu Cima Cece, který má výšku 2 754 metrů a leží v horském pásu Lagorai. Po ztrátě výkonu a následném vysazení motoru neměla mladá pilotka vzhledem k okolnímu hornatému terénu moc na výběr, a tak přistála na horský svah ve výšce 2 100 metrů. Místo přistání je vidět na prvním videu.

Shodou okolností se nedaleko místa přistání nachází malý přístřešek. Pilotka a dva pasažéři byli i přes lehká zranění schopní k němu dojít a zavolat si o pomoc. Kvůli nepřístupnému terénu museli být do nemocnice transportováni vrtulníkem.

Piper PA-28 Archer II, imatrikulace I-PIDR, je ve vlastnictví Aeroklubu Belluno. Piper byl dříve provozován ve Spojených státech amerických jako N4365K. Podle slov pilotky měl tento Piper již dříve problémy s motorem, ale ty údajně nesouvisí s vysazením. Příčina vysazení motoru a rozsah poškození letadla jsou tak stále neznámé. Z videa je ale patrné, že při přistání byl poškozen minimálně list vrtule a podvozek.

Mohlo by vás zajímat

Témata

Nehody letounů


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Poškození

03.01.2023 v 20:42 Petr Tichý

Na videu je vidět zlomené pravé křídlo. Ale vzhledem k terénu je i to vcelku drobnost.

Odpovědět

dobrý

04.01.2023 v 12:44 m

Letadlo je asi na odpis, ale dobrá že takhle přistála na prudkém svahu bez závažného zranění. Bylo to holt opravdu přistání a ne havarie. 

Odpovědět

Hodně dobrý

04.01.2023 v 18:47 Mav

Chtěl bych mít v hlavě takový přistávací počítač, jako ta dívka, posadit to ve stresu s tak skvělým odhadem na protisvah, to je tedy něco!  Bravo.

 

Odpovědět

Hoodně luxusní výkon

20.01.2023 v 14:43 Petra

Také bych chtěla v takové situaci zachovat chladnou hlavu a přistát do strmého svahu a vyváznout pouze s lehký zraněním, jsem ráda, že i ženy v letectví mají skvělé dovednosti!=)

Odpovědět

Přidat komentář