V USA vrcholí Sun 'n Fun Aerospace Expo, výrobci představili novinky

31.03.2023

V USA vrcholí  Sun 'n Fun Aerospace Expo, výrobci představili novinky
V USA vrcholí Sun 'n Fun Aerospace Expo, výrobci představili novinky (Zdroj: Aeroweb.cz)

Tradiční letecká akce začala 28. března na mezinárodním letišti Lakeland Linder na Floridě a potrvá do neděle 2. dubna. Součástí akce je slet, letecká airshow, výstava a další zajímavosti. Na akci se také představují novinky ze všeobecného letectví.

Historice akce se počítá od roku 1975, kdy se udál první slet, kterého se účastnilo přes 350 letadel. Účastní se mj. Blue Angels, F-35 Demo Team, akrobatická skupina Aeroshell, americké letectvo a další, k vidění jsou stroje od dob první světové války až po ty nejmodernější. Jednou z hlavních misí organizací přidružených k Sun 'n Fun je přilákat mladé zájemce do světa letectví. 

Nová sluchátka A30 od Bose

Hned první den akce výrobci předtavili řadu novinek. Mezi ně patří např. nová sluchátka A30 od Bose, navazující na úspěšnou řadu sluchátek Aviation X. Rozdíly mezi novými A30 a starými A20, jež se vyrábí od roku 2010, je např. nižší upínací síla a lepší tří úrovňový systém redukce hluku.

Nová sluchátka od Bose
Cena nových sluchátek A30 začíná bezmála na 35 000 Kč / Zdroj: Bose

Carbon Cub s Rotaxem

Nová verze Carbon Cubu - Carbon Cub UL bude vyráběna s novým 160 koňovým motorem Rotax 916 iS. Podle výrobce CubCrafters bude nový Carbon Cub UL lehčí a bude mít lepší výkony než verze SS. Nový Carbon Cub se tak vejde do americké kategorie lehkých sportovních letadel a zároveň by podle výrobce některé verze měly být upravené tak, aby se v několika státech vešly do kategorie ultralightů.  

Carbon Cub s Rotaxem
Nově bude možnost osadit Carbon Cub Rotaxem / Zdroj: CubCrafters

Kodiak 100 s novou vrtulí a debut Kodiaku 900 na Sun 'n Fun.

Úvodní den Sun 'n Fun oznámil výrobce Daher novou modifikaci Kodiaku 100 - možnost vybavit letadlo pětilistou kompozitovou vrtulí výrobce Hartzell Propeller. V konfiguraci s touto novou vrtulí bude letadlo tišší, lehčí a zároveň zredukuje délku vzletu o 6 % při maximální vzletové hmotnosti. Letadlo ponese označení 100s.

Už minulý rok předvedl Daher nový Kodiak 900 na EAA AirVenture Oshkosh a letos výrobce tento stroj prezentoval i na Sun 'n Fun. Letadlo už má certifikaci od FAA a certifikace EASA se očekává brzy. Nová verze Kodiaku má motor Pratt & Whitney Canada PT6A-140A s výkonem 900 koní a typ 900 bude oproti „stovce“ méně hlučný a bude ho možné provozovat v prostorech s vyšší úrovní regulace hluku.

Nový Kodiak 900
První z Kodiaků 900, který byl předán zákazníkovi / Zdroj: Daher

Mohlo by vás zajímat

Témata

Letecké dny


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář