Boeing zpožďuje dodávky nových Dreamlinerů. Objevily se konstrukční problémy

08.06.2023

Americký výrobce letadel Boeing musel zpozdit dodávku přibližně 80 strojů typu 787, není totiž plně spokojen s horizontálním stabilizátorem. Nejde přitom o první letošní zpoždění výroby.

Boeing zpožďuje dodávky nových Dreamlinerů. Objevily se konstrukční problémy
Boeing zpožďuje dodávky nových Dreamlinerů. Objevily se konstrukční problémy (Zdroj: Aeroweb.cz)

Americký výrobce v prohlášení uvedl, že objevil „nevyhoující stav vztahující se ke kování na horizontálním stabilizátoru.“ Kvůli tomu v úterý zpomalil proces dodávky letadel aby technici mohli zjištěnou závadu opravit. Má jít o součástku, která se nevyrábí přímo v Seattlu, ale je kupována od subdodavatele a montována na stabilizátor v továrně Boeingu v Salt Lake City. „Závada není bezprostředním ohrožením bezpečnosti a letadla ve službě mohou být dále používána. Na celou situaci jsme upozornili FAA a své zákazníky, které budeme informovat o dalším vývoji,“ stojí v prohlášení. 

Nejde ale o první letošní problémy s dodávkou strojů řady Dreamliner. V únoru musela společnost zastavit výrobu kvůli problémům s dokumentací. Jeden z dodavatelů tehdy udělal chybnou analýzu u přední tlakové přepážky.

Mohlo by vás zajímat

Marek Baloun

Šéfredaktor portálu Aeroweb.cz a dlouholetý sportovní novinář. Také letecký nadšenec, který před vypuknutím pandemie Covid-19 chvíli pracoval i na Letišti Václava Havla. Absolvent mediálních studií na Metropolitní univerzitě Praha a celoživotní skaut.



Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář