Známe datum prvního komerčního letu Virgin Galacitc

21.06.2023 1 příspěvek

Společnost Richarda Bransona oznámila přípravu na další dva lety. První je naplánován už na příští týden

Známe datum prvního komerčního letu Virgin Galacitc
Známe datum prvního komerčního letu Virgin Galacitc (Zdroj: Aeroweb.cz)

Let Galactic 01, který má startovat mezi 27. a 30. červnem, vynese na okraj vesmíru tři členy italského letectva a Národní rady pro výzkum. Druhý let, plánovaný na srpen, už ovšem ponese platící zákazníky z řad široké veřejnosti. Server Flyingmag uvádí odhaduje, že pořadník čítá 800 zájemců, kdy někteří za tuto možnost zaplatili už před deseti lety. Celkem měl Virgin z prodeje letenek získat 210 milionů dolarů.

„Spouštíme první komerční vesmírnou aerolinku Země se dvěma dynamickými produkty – výzkumné a soukromé lety,“ uvedl šéf Virgin Galactic Michale Colglazier. „Další kapitola Virgin Galactic je poháněna inovacemi, odhodláním a závazkem doručit jedinečný zážitek.“ Na Twitteru pogratuloval firmě i zakladatel Richard Branson. „Jsem nadšený, že naši astronauté budou inspirovat další lidi ke sledování hvězd.“

Virgin je aktuálně ve skvělé pozici. Jeho hlavní soupeř v novodobých vesmírných závodech, Blue Origin Jefa Bezose, má po nehodě rakety New Shepard z loňského září od FAA zákaz létat. Předtím ale už několik komerčních letů zvládl a Virgin má tak šanci svého soka nejen dohnat, ale i předehnat. V lecčemž jsou si obě společnosti přitom podobné, nabídne jen pár minut stavu beztíže na okraji vesmíru a následně začne kontrolovaně padat zpět. Výhoda Virgin Galactic tkví v tom, že je levnější. Blue Origin ale má zakázky od NASA na výrobu přistávacího systému pro raketu Artemis V, která má na konci dekády dopravit člověka zpět na Měsíc. To by mu mohlo v případě úspěchu přinést další zajímavý tok peněz, které může investovat do svých letů.

Mohlo by vás zajímat

Marek Baloun

Šéfredaktor portálu Aeroweb.cz a dlouholetý sportovní novinář. Také letecký nadšenec, který před vypuknutím pandemie Covid-19 chvíli pracoval i na Letišti Václava Havla. Absolvent mediálních studií na Metropolitní univerzitě Praha a celoživotní skaut.


Témata

Vesmír


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Virgin Galactic

21.06.2023 v 11:26 Radek

Virgin Galactic prodelal v poslednich trech letech miliardu dolaru. Uvidime, jak se jim na trhu povede. NewShepard ma za sebou vic uspesnych letu a leta nad 100 km, takze vesmir dle FAI. Virgin leta jen 80 km (vesmir jen v USA).

Odpovědět

Přidat komentář