Honeywell a Curtiss-Wright dostali certifikaci na nový zapisovač dat

21.06.2023

Jedná se o první certifikovaný FDR nového typu. Zatím ale mohou jen do Boeingů.

Honeywell a Curtiss-Wright dostali certifikaci na nový zapisovač dat
Honeywell a Curtiss-Wright dostali certifikaci na nový zapisovač dat (Zdroj: Aeroweb.cz)

Společnosti Honeywell Aerospace a Curtis-Wright jako první získali certifikaci na zapisovač letových dat (zkráceně FDR) se záznamem až 25 hodin. Tuto podmínku pro nová dopravní letadla stanovila EASA v roce 2021 a záhy ji následovaly úřady například v Kanadě, Mexiku nebo Singaporu. Model zapisovače s označením HCR-25 má neustálý přístup k satelitům Honeywellu, data tak mohou být kdykoliv stažena na dálku. 

Toto potvrdil i viceprezident pro služby a konektivitu Honeywellu Steve Hadden. „Spolehlivé hlasové a datové zapisovače jsou klíčové pro bezpečnost letu. Od roku 2019 jsme s Curtiss-Wright pracovali na designu a vývoji nové generace zapisovačů s neustálou konektivitou. Skrze toto mohou provozovatelé letadel mít další zdroj jak sbírat data k vylepšení údržby a výkonu letadel.“ Na jeho slova navázal i šéf avioniky pro zákazníky u Curtis-Wright Steve Lambert. „S více místem můžete zaznamenat více dat. Někdy totiž není důležité jen to, co se děje během letu. čim více dat máte, tím lépe.“

Nový zapisovač zatím dostal certifikaci jen pro letouny Boeing 737, 767 a 777. Zda přijdou i další osvědčení není jisté.

Mohlo by vás zajímat

Marek Baloun

Šéfredaktor portálu Aeroweb.cz a dlouholetý sportovní novinář. Také letecký nadšenec, který před vypuknutím pandemie Covid-19 chvíli pracoval i na Letišti Václava Havla. Absolvent mediálních studií na Metropolitní univerzitě Praha a celoživotní skaut.



Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář