EasyJet zrušil 1 700 letních letů

11.07.2023

Aerolinka ze situace viní krom válečné situace i britské řízení letového provozu. Jde výhradně o lety z Gatwicku.

EasyJet zrušil 1 700 letních letů
EasyJet zrušil 1 700 letních letů (Zdroj: Aeroweb.cz)

Britský nízkonákladový dopravce easyJet musí během léta zrušit na 1 700 letů z londýnského Gatwicku. Společnost uvedla, že na vině je již tak omezený provoz nad Evropou a nedostatek britských řídících letového provozu, kteří nestíhají provoz na nejrušnějším britském letišti s jednou ranvejí. Zrušení se dotkne až 180 tisíc cestujících.

Ačkoliv aerolinka sídlí na letišti v Lutonu, na Gatwicku je zodpovědná za přibližně polovinu veškerého provozu. První potíže přišly již tento víkend, kdy musela jen v sobotu zrušit 40 letů, a to nejen do evropských destinací, jako je Malaga, Barcelona nebo Budapešť, ale také do severoirského Belfastu.

Letiště v Gatwicku trpí na to, že má pouze jednu ranvej (Zdroj: Skytrax)

 

„Aktuálně máme okolo 1 800 letů a 250 tisíc cestujících každý den a jako každá jina aerolinka, vyhodnucejeme lety každý den,“ uvedlo tiskové oddělení společnosti, které zároveň uvedlo, že samo má pilotů a členů posádek více než kdy jindy. „Jak uvedl Eurocontrol, celý (letecký) průmysl se toto léto potýká s těžkými podmínkami vzhledem k omezenému provozu kvůli válce na Ukrajině, které mají za důsledek bezprecedentní průtahy ATC a hrozbu jejich potenciálních stávek. Proto jsme se rozhodli udělat některé preventivní změny a konsolidovat malý počet letů na Gatwicku, kde máme vícero každodenních linek, a snížit tak riziko problémů, které by mohly cestující v den letů potkat.“

Dopravce dále v prohlášení uvádí, že každý cestující má právo na vrácení peněz za letenku, nebo její přebookování. Druhé možnosti prý využilo 95 % cestujících. I tak jich ale bez náhrady zbývá aktuálně přibližně 9 tisíc. 

Mohlo by vás zajímat

Marek Baloun

Šéfredaktor portálu Aeroweb.cz a dlouholetý sportovní novinář. Také letecký nadšenec, který před vypuknutím pandemie Covid-19 chvíli pracoval i na Letišti Václava Havla. Absolvent mediálních studií na Metropolitní univerzitě Praha a celoživotní skaut.



Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář