Somálský Embraer po přistání narazil do zdi

12.07.2023 1 příspěvek

Embraer se po dosednutí na ranvej začal stáčet z ranveje a nakonec skončil v betonovém plotu. Nehoda se obešla bez vážnějších zranění.

Somálský Embraer po přistání narazil do zdi
Somálský Embraer po přistání narazil do zdi (Zdroj: Twitter/ Breaking Aviation News)

Somálský Embraer EMB-120 se 34 lidmi na palubě se blížil ke konci vnitrostrátníto letu z Garowe do Mogadišu, když se krátce v úterý krátce před polednem místního času po dosednutí na ranvej začal stáčet za levým křídlem, sjel s dráhy a narazil do betonové zídky s plotem, který tvoří vnitřní perimetr letiště.

Na videu, zveřejněném na sociální síti Twitter, je po nárazu vidět oblak kouře, spoustu úlomků a odskakující pneumatika. Jakmile si prach sedne, je také vidět, že se kokpit oddělil od zbytku trupu, což dokládají také fotky z místa nehody. Nepotvrzené informace uvádějí jako viníka nehody špatný přední podvozek. Pilot podle serveru voanews.com věži žádné potíže s letadlem nehlásil.

Kokpit letadla se při nárazu částečně oddělil od zbytku trupu (Zdroj: Twitter/Breaking Aviation News)

Somálský ministr dopravy Fardowsa Osman Egal i tamní úřad civilního letectví uvedli, že nikdo ze 30 cestujících a čtyř členů posádky nepřišli o život, dva cestující měli pouze drobná zranění. Na místě už jsou vyšetřovatelé a celou věc zkoumají. Somálská média tvrdila, že v letadle měli být i dva bývalí premiéři Omar Abdirashid a Abdiweli Gas, ministr Egal ale uvedl, že oba muži z Garowe přiletěli už před nehodou. 

 

Mohlo by vás zajímat

Marek Baloun

Šéfredaktor portálu Aeroweb.cz a dlouholetý sportovní novinář. Také letecký nadšenec, který před vypuknutím pandemie Covid-19 chvíli pracoval i na Letišti Václava Havla. Absolvent mediálních studií na Metropolitní univerzitě Praha a celoživotní skaut.



Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Podvozok

14.07.2023 v 7:14 Martin

Áno, predný podvozok sa (v závere) vylomil, ale nehodu zjavne spôsobil kolaps ľavej podvozkovej nohy.

Odpovědět

Přidat komentář