V USA v první polovině roku zabavili 3 251 zbraní

17.07.2023

S koncem poloviny letošního roku letecké společnosti a organizace vydávají zajímavé statistiky. V USA se zaměřili na počet zadržených zbraní při kontrolách.

Letištní kontrola TSA
Letištní kontrola TSA (Zdroj: CNN)

Americký Úřad pro dopravní bezpečnost (TSA) zachytil v první polovině roku 2023 na letištních bezpečnostních kontrolách 3 251 střelných zbraní, což představuje v průměru 18 střelných zbraní denně, přičemž více než 92 % z nich bylo nabitých. Tento údaj vykazuje nárůst ve srovnání s první polovinou roku 2022, kdy pracovníci bezpečnostní kontroly odhalili 3 053 střelných zbraní (86 % z nich bylo nabitých).

Zadržování střelných zbraní nezastavilo ani v červenci, kdy jich v prvních pěti dnech kontroly zabavily dalších 90. Do konce roku se očekává, že TSA zabaví ještě větší množství zbraní než v loňském rekordním roce. 

Počet zbraní v kabinových zavazadel oproti loňskému roku stoupl (Zdroj: CNN)

 

Cestující mohou se střelnou zbraní letět, musejí ji ale řádně zabalit do odbaveného zavazadla a nahlásit u přepážky na letišti. Kromě toho si mohou letecké společnosti stanovit další požadavky. Do stejné kategorie spadají také náboje a další střelivo. Průchod se zbraní skrze bezpečnostní kontrolu je samozřejmě zakázán. Právě v tomto bodě bezpečnostní kontrola zbraň zabaví. 

Hlavní představitel TSA David Pekoske pro airlinewatch.com zdůraznil nutnost dodržovat stanovená pravidla pro správné odbavení tohoto náčiní. Zmínil také že cestující, kteří tento postup dodržovat nebudou, představují riziko nehledě na to, zda vlastní zbrojní průkaz či nikoliv. Dodal ovšem, že v neveřejných částech letiště nebo na palubě k žádnému incidentu nedošlo.

Pašeráci neustále výmýšlejí nové způsoby, jak ošálit kontroly (Zdroj: Guardian)

 

Pokuty mohou jít do statisíců

Při nálezu střelné zbraně na bezpečnostních stanovištích TSA budou policisté informovat místní orgány činné v trestním řízení, které provedou kontrolu příručního zavazadla, bezpečně zneškodní a zabaví střelnou zbraň a přijmou nezbytná opatření v souladu s místními zákony o střelných zbraních. TSA může také uložit občanskoprávní pokutu až do výše 14 950 dolarů (316 tisíc korun), vyžadovat zvýšenou kontrolu nebo nechat cestujícího zatknout či předvolat na základě místních zákonů.

Američané také upozornili tamní cestující, aby před letem věnovali zvýšenou pozornost tomu, co si mohou na palubu letadla vzít. Nejčastějším problémem v uplynulém půl roce byly nadlimitní tekutiny, krémy nebo gely. 

Mohlo by vás zajímat

Témata

Bezpečnost


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář