Americké prezidenty už budou přepravovat jen vrtulníky Sikorsky

17.07.2023

Bílý dům plánuje lety Marine One obsluhovat pouze stroji od firmy Sikorsky. Stát by se tak mělo příští rok,

Vrtulník Sikorski ve zbarvení americké armády
Vrtulník Sikorski ve zbarvení americké armády (Zdroj: Bloomberg)

Americké hlavy státu by na jejich příštích krátkých cestách měli přepravovat pouze vrtulníky od firmy Sikorsky. Úřad prezidenta vyjádřil zájem mít flotilu celkem 21 strojů VH-92A Patriot, které by měly ve službě nahradit dosluhující VH-3D Sea King a VH-60N White Hawk. Stát by se tak mělo během příštího roku.

Rozhodnutí Bílého domu zveřejnil Paul Lemmo, prezident firmy Sikorsky, na business fóru v americkém Connecticutu pro web CT Insider: „Nyní (se používá) mix nových a starých strojů, během příštího roku očekáváme, že VH-92 převezme službu kompletně. Některé už operují na vybraných prezidentských misích.“ Reakce Bílého domu není známa, za obnovu letového parku ale zaplatil přibližně 5 miliard dolarů (105,9 miliardy korun).

Lety Marine One v současnosti obsluhuje mimo jiné i stroj VH-3D Sea King (Defence Blog)

 

Program VXX, který zajišťuje výběrové řízení na nové stroje pro prezidenta, musel být obnoven v roce 2009 poté, co Lockheed Martin nedokázal dodat stroje s označením VH-71 Kestrel. Sikorski novou soutěž vyhrál už v roce 2014 a výrobní proces začal v roce 2019. Poslední 23. stroj (včetně dvou prototypů) pak má být doručen v létě 2024 a létat s nimi bude 1. letka námořních helikoptér (HMX-1) ze základny mariňáků Quantico ve Virginii. Je nutno dodat, že HMX-1 nemá na starost pouze prezidenta a viceprezidenta USA, ale také jejich rodiny, důležité členy kabinetu a další VIP. 

 

Mohlo by vás zajímat

Marek Baloun

Šéfredaktor portálu Aeroweb.cz a dlouholetý sportovní novinář. Také letecký nadšenec, který před vypuknutím pandemie Covid-19 chvíli pracoval i na Letišti Václava Havla. Absolvent mediálních studií na Metropolitní univerzitě Praha a celoživotní skaut.


Témata

Vrtulníky


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář