Ekobaron Vince připravuje první plně elektrickou aerolinku

20.07.2023

Britský ekobaron Dave Vince odhalil plány na vytvoření první aerolinky poháněné pouze energií z obnovitelných zdrojů.

Letadla Ecojet by měla létat ekologicky
Letadla Ecojet by měla létat ekologicky (Zdroj: Ecojet)

Britský ekobaron Dale Vince odhalil plány na vytvoření startupu Ecojet, první aerolinky, která bude poháněna pouze elektřinou z obnovitelných zdrojů. Vince plánuje ke svému plánu využít stroje, které byly už v minulosti osazeny vodíko-elektrickými pohonnými jednotkami. Jakmile bude konverze hotová, stroje mají mít stejný výkon, ale s nulovou produkcí CO2. Jediným vedlejším produktem bude voda, kterou společnost plánuje vypouštět zpět do atmosféry a eliminovat tak kondenzační stopy. 

„Ecojet je prvním krokem v procesu (snížení uhlíkové stopy),“ stojí v prohlášení aerolinky. „Odhadujeme, že jsme deset let před konkurencí v tom, co Dale (Vince) popsal jako největší revoluci v leteckém průmyslu od vynalezení proudových motorů.“

Ecojet chce jednou pokrýt krátké, střední i dlouhé lety (Zdroj: Ecotricity)

 

Provoz nové aerolinky by měl být spuštěn na začátku příštího roku. První linka povede Edinburghu do Southamptonu, následně začnou stroje létat na pevninskou Evropu a v budoucnu chce Vince mít long-haul trasy. Cestující budou přepravovat dva blíže nespecifikované turbovrtulové stroje o kapacitě 19 a 70 míst. Využití starších letadel místo nákupu nových podle Vinceho ušetří každý rok 90 000 tun uhlíku. Zpočátku ale kvůli zisku licence britského úřadu pro letectví budou muset stroje létat na klasická paliva. První nasazování vodíko-elektrických motorů začne v roce 2025. 

Dale Vince (Zdroj: Strategy+Business)

 

Dale Vince je minimálně ve Velké Británii považován za průkopníka obnovitelné energie. V roce 1995 založil (a dodnes vede) společnost Ecotricity, která jako první nabízela v Británii tzv. čistou elektřinu. Je také majitelem poloprofesionálního fotbalového klubu Forest Green Rovers, který přetvořil v první all-vegan klub. V roce 2004 získal Řád britského královského impéria a často podporuje politiky z Labour a Green party, které i financuje. Vytvoření čistého dopravce podle něho umožní lidstvu „poprvé v historii prozkoumávat náš úžasný svět bez jeho ničení“. 

Mohlo by vás zajímat

Marek Baloun

Šéfredaktor portálu Aeroweb.cz a dlouholetý sportovní novinář. Také letecký nadšenec, který před vypuknutím pandemie Covid-19 chvíli pracoval i na Letišti Václava Havla. Absolvent mediálních studií na Metropolitní univerzitě Praha a celoživotní skaut.


Témata

Ekologie


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář