Pilot United Airlines chtěl pilotovat pod vlivem

28.07.2023 4 příspěvky

Pilot United Airlines chtěl pilotovat pod vlivem
Pilot United Airlines chtěl pilotovat pod vlivem (Zdroj: United Airlines)

Pilotovi amerického dopravce United Airlines byla pozastavena platnost licence poté, co před letem z Paříže nadýchal více než promile alkoholu v krvi. Třiašedesátiletý pilot, identifikovaný jako Henry W. měl v neděli obsluhovat let z Paříže do Washingtonu, na letišti ale podle vyjádření francouzské policie měl vykazovat známky opilosti, konkrétně měl mít skleněné oči a potácel se. Byl proto podroben zkoušce na alkohol, při které mu bylo naměřeno 1,32 promile. To je třikrát více, než dovolují americké předpisy a šestkrát více než ty evropské. 

Podle francouzských médií pilot v úterý u tamního soudu dostal podmíněný trest odnětí svobody na šest měsíců, pokutu 4 500 € a na rok mu byla pozastavena platnost pilotního oprávnění. Společnost United Airlines uvedla, že pilot byl postaven mimo službu.

United Airlines (Zdroj: USA Today)

 

„Bezpečnost našich zákazníků a posádky je vždy naší hlavní prioritou. U svých zaměstnanců vyžadujeme maximální standardy a máme striktní nulovou toleranci k alkoholu. Zaměstnanec byl okamžitě stažen ze služby a plně spolupracujeme s místními úřady,“ uvedla společnost pro USA Today.

Mohlo by vás zajímat

Marek Baloun

Šéfredaktor portálu Aeroweb.cz a dlouholetý sportovní novinář. Také letecký nadšenec, který před vypuknutím pandemie Covid-19 chvíli pracoval i na Letišti Václava Havla. Absolvent mediálních studií na Metropolitní univerzitě Praha a celoživotní skaut.


Témata

Bezpečnost


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Pilot bez rumu

29.07.2023 v 11:09 Bodie

nemá rozumu...

Odpovědět

Šestinásobek toho…

29.07.2023 v 16:22 Honza

..., co dovolují evropské předpisy? Něco mi uniklo? Ona není nulová tolerance?

Odpovědět

RE: Šestinásobek toho…

30.07.2023 v 20:13 Jen

Limit easa je opravdu 0,2 promile. ale pokud ma stat, kde k tomu dojde mensi limit, aplikuje se ten.

Odpovědět

RE: Šestinásobek toho…

31.07.2023 v 6:11 MichalJ

Je nulová tolerance, ale alkohol do 0,2 promile v dechu je fyziologický a může vzniknout v těle samovolně (zejména v návaznosti na některé nemoci). Je to stejné i v autě, pokutu lze dát až za 0,24 promile (0,2 plus 0,03 na toleranci měřidla)

Odpovědět

Přidat komentář