Výsledky Plachtařského poháru Vysočiny 2023

04.08.2023

Účastníci Plachtařského poháru Vysočiny 2023
Účastníci Plachtařského poháru Vysočiny 2023 (Zdroj: David Choděra)

Ve dnech 22. 7. 2023 až 30. 7. 2023 proběhl na letišti Havlíčkův Brod již devátý ročník soutěže v bezmotorovém létání, Plachtařský Pohár Vysočiny. Pořadatelé, Aeroklub Praha Letňany a Aeroklub Havlíčkův Brod, zorganizovali soutěž pro třídy Kombi a Klub s cílem podpořit rozvoj sportovního plachtění v lokalitě ve středu naší republiky.

Vzhledem k maximální kapacitě letiště byl počet účastníků omezen na 65. Nakonec bylo registrováno 62 soutěžících, 43 ve třídě Klub a 19 ve třídě Kombi. 
Již v den zahájení počasí dovolilo odletět první disciplínu, trať 300 km pro klubovou třídu a 412 km pro třídu kombinovanou. Druhým letovým dnem byly tratě vzhledem k vývoji počasí kratší, 221 a 256 km.  Po dvou neletových dnech byla vyslána pouze kombinovaná třída na trať přes předem deklarované prostory v délce 131–261 km. Vzhledem k vývoji počasí po odletu se nepodařilo naplnit pravidla sportovního řádu a většina soutěžících přistála na letišti ve Zbraslavicích. Jinak tomu bylo ve čtvrtek, kdy opět přes předem deklarované prostory letěla Klubová třída 113–393 km a Kombinovaná 135–451 km. Pátek byl opět dnem společenských setkání, výměny zkušeností mezi plachtaři z různých aeroklubů.

Poháru se zúčastnilo přes šedesát pilotů (Foto: David Choděra)

 

V sobotu potrápila závodníky přecházející studená fronta s bouřkami, která se na rozdíl od meteorologických předpovědí přehnala o hodinu dříve, než pořadatelé očekávali. I přes skutečnost, že většina závodníků přistála při návratu z trati na okolních letištích a polích, bylo možné disciplínu uznat za bodovatelnou.

Vítězem ve třídě Klub se stal Ivan Harašta z aeroklubu Toužim a ve třídě Kombi Karel Novák z aeroklubu Mladá Boleslav. Podrobné výsledky jsou k nahlédnutí na Soaring Spot nebo CPS.

Hlavní cíle soutěže se podařilo naplnit díky pořadatelům a odpovědnému přístupu všech účastníků v krásném prostředí Českomoravské Vysočiny a nezbývá než doufat, že jubilejní desátý ročník v roce příštím proběhne stejně úspěšně.

Fotogalerii z poháru jsme uveřejnili v nedávném článku

Mohlo by vás zajímat

Karel Douda

Autor je dlouholetým instruktorem kluzáků v Aeroklubu Praha Letňany. Je držitelem kvalifikací GLD, FIG. Přes 5500 vzletů a 1 800 hodin ve vzduchu, z toho více jak 800 instruktorských. Své rozsáhlé letecké zkušenosti už 18 let předává mladé generaci a za tu dobu vychoval již řadu zkušených pilotů, instruktorů a mezi jinými také mistra republiky v bezmotorové akrobacii. Napsal knihu Plachtařský sklerotikon.


Témata

Plachtění


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář