Pilot Dreamlineru zemřel během letu

16.08.2023

Chilský dopravce LATAM potvrdil smrt pilota Boeingu 787, který v úterý nouzově přistál v Panamě. Pro aerolinku létal 25 let.

Dreamliner dopravce LATAM
Dreamliner dopravce LATAM (Zdroj: Omar F Martinez / Shutterstock.com)

Let LA505 z Miami do Santiaga de Chile byl tři hodiny na cestě, když se jednomu z pilotů udělalo špatně a potřeboval pomoc ostatních členů posádky. Ta proto okamžitě zažádala o nouzové přistání v Panama city, které měla přímo před sebou. Aerolinka nicméně ve čtvrtek oznámila, že ačkoliv se pilotovi dostalo na zemi okamžité lékařské péče, jeho život se zachránit nepodařilo. Příčina potíží oznámena nebyla, na sociálních sítích koluje informace, že pilot omdlel během návštěvy toalety.

„Latam Airlines Group oznamuje, že úterní let LA505 na trase Miami–Santiago muselo přistát na mezinárodním letišti Tocumen v Panamě kvůli zdravotním komplikacím u jednoho ze tří členů posádky. Jsme zdrceni tím, co se stalo a vyjadřujeme upřímnou soustrast rodině tohoto zaměstance. Jsme vděčni za jeho pětadvacetiletou službu a cenný přínos, který se vyjadřoval jeho oddaností a profesionálním přístupem. Během letu byly provedeny všechny protokoly k záchraně života tohoto pilota,“ uvedlo tiskové oddělení společnosti. Totožnost pilota nezveřejnilo, podle webu FL360aero ale šlo o kapitána Ivana Andaura.

Ivan Andaur patřil mezi nejzkušenější piloty společnosti (Zdroj: FL360aero | Twitter)

 

Dreamliner s 271 cestujícími nakonec z panamy odletěl do Chile ve středu krátce před půlnocí SELČ. V posádce byl třetí pilot, proto s nouzovým přistáním ani následným vzletem problémy nebyly. 

Mohlo by vás zajímat

Marek Baloun

Šéfredaktor portálu Aeroweb.cz a dlouholetý sportovní novinář. Také letecký nadšenec, který před vypuknutím pandemie Covid-19 chvíli pracoval i na Letišti Václava Havla. Absolvent mediálních studií na Metropolitní univerzitě Praha a celoživotní skaut.



Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář