Armáda bude mít letecké cvičení

21.08.2023

Ve dnech 28. srpna až 8. září 2023 se uskuteční komplexní dvoustupňové cvičení vzdušných sil ODOLNÉ NEBE 2023, určené k procvičení protivzdušné obrany ČR. K vidění budou stíhačky, vrtulníky i protiletadlová pozemní technika.

Na cvičení nebudou chybět ani vrtulníky
Na cvičení nebudou chybět ani vrtulníky (Zdroj: Petr Soukup | Facebook 22. základny vrtulníkového letectva Náměšť nad Oslavou)

Cvičit budou všechny útvary vzdušných sil i vojáci aktivní zálohy. Zapojí se také Centrum leteckého výcviku Pardubice a dále Policie ČR, která plní důležité úkoly „na zemi“ po donucení vzdušného narušitele k přistání. Do vzduchu půjdou letouny JAS-39 Gripen, L-159 Alca, L-410 Turbolet nebo C-295 Casa, Z-142 Zlín, L-39 Albatros, dále vrtulníky Mi-171, Mi-17 nebo W-3A Sokol. Na zemi bude cvičit protiletadlová raketová technika 2K12 KUB a RBS-70/RBS-70 NG.

Loňského cvičení ze zúčastnily i stroje Apache (Zdroj: Armáda ČR)

 

Cvičení bude probíhat převážně ve vzdušném prostoru určeném pro pravidelný letecký výcvik s výjimkou časových oken od 10.00 do 12.00 hodin nebo od 14.30 do 17.00 hodin, kdy bude vždy v některém z nadstandardně vyhlášených prostorů probíhat specifický letecký výcvik. Úřad pro civilní letectví už v dubnu pro tuto akci připravil vzdušné prostory ODON, které mají charakter TRA. Se cvičením bude spojen vyšší hluk, podle časového vymezení prostorů by se ale nemělo létat o víkendu.

Mohlo by vás zajímat

Marek Baloun

Šéfredaktor portálu Aeroweb.cz a dlouholetý sportovní novinář. Také letecký nadšenec, který před vypuknutím pandemie Covid-19 chvíli pracoval i na Letišti Václava Havla. Absolvent mediálních studií na Metropolitní univerzitě Praha a celoživotní skaut.



Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář