Korean Air začne vážit cestující

29.08.2023

Korejský národní dopravce bude výzyvat cestující, aby před letem stoupnuli na váhu. Data poslouží pro výpočet rozložení hmotnosti v letadlech

Letadla Korean Air na letišti Incheon
Letadla Korean Air na letišti Incheon (Zdroj: Jeremy Dwyer-Lindgren | USA Today)

Dopravce bude vážit cestující a jejich příruční zavazadla na vnitrostátních linkách z letiště Gimpo (28. 8. - 6. 9.) a Incheon (8. - 19. 9.). Pasažéři se ale nemusí bát, že by šlo o způsob, jak poškodit objemnější osoby. Nasbírané údaje budou anonymní, lidé budou vybíráni náhodně a mohou vážení odmítnout bez jakéhokoliv postihu. Korean Air nebude jedinou společností, která toto bude dělat, týkat se to bude minimálně všech korejských dopravců.

Nejde totiž o výmysl Koreanu, nýbrž o vládní nařízení vycházející ze zákonů ministerstva půdy, infrastruktury a dopravy (MOLIT). To totiž každých pět let aktualizuje standardy pro hmotnost letadel a zajištění jejich vyváženosti. Do těchto kalkulací se započítává i průměrná hmotnost cestujícího, data tak pomohou úředníkům při počtech. 

Ilustrační foto (Zdroj: Puhimec | iStockPhoto)

 

Podobným způsobem zjišťovali hmotnost osob i na Novém Zélandu. Tamní dopravce Air New Zealand v období od května do července vyzával cestující na mezinárodních letech k zapojení se do průzkumu hmotnosti. I zde šlo o nařízení, konkrétně úřadu pro civilní letectví k „zajištění bezpečného a ekonomického provozu letadla“. Před dvěma lety takto vážil pro změnu na vnitrostátních linkách.

Mohlo by vás zajímat

Marek Baloun

Šéfredaktor portálu Aeroweb.cz a dlouholetý sportovní novinář. Také letecký nadšenec, který před vypuknutím pandemie Covid-19 chvíli pracoval i na Letišti Václava Havla. Absolvent mediálních studií na Metropolitní univerzitě Praha a celoživotní skaut.


Témata

Zajímavosti


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář