Závody v Renu předčasně ukončeny po smrtelné havárii

18.09.2023

Od středy do neděle probíhaly v americkém Renu oblíbené letecké závody převážně historických strojů. Nedělní program ale byl předčasně ukončen po smrtelné kolizi dvou strojů T-6.

Místo nehody bylo poblíž jedné ze zatáček
Místo nehody bylo poblíž jedné ze zatáček (Zdroj: Twitter | Truckee Meadows Fire & Rescue )

Nehoda se stala ve 14:15 nevadského času bezprostředně poté, co oba stroje dokončily závod a připravovali se na přistání. Jednalo se konkrétně o letouny North American T-6G a North American AT-6B. Pilotovali je Nick Macy (skončil 2.) a Chris Rushing (obhájil 1. místo), oba vítězové těchto závodů. Šéf závodů Fred Telling prohlásil, že oba byli velmi zkušení piloti, kteří by udělali cokoliv, aby jeden druhému pomohli. Ve vzduchu ale byli rivalové a to zřejmě přidalo jejich srážce. Proč do sebe letadla narazila, není známo. Podle vyšetřovatelů z NTSB oba vraky dopadly na zem jen půl míle od sebe.

„Pravdou je, že všichni závodníci musí věřit lidem, se kterými závodí a létají,“ pokračoval Telling o svých velmi dobrých přátelích. „Je to nepříjemná formace a není to nacvičená rutina. Manévrujete okolo sebe navzájem a snažíte se najít cestu, kudy prolétnout a být lepší než ten další.“

Program neděle původně měl být po zajištění všech nutných úkonů restartován, nakonec se ale pořadatelé po rozhovorech s rodinami obou pilotů rozhodli závody předčasně ukončit a na slavnostním ceremoniálu drželi minutu ticha.

Místní závody mají více než půl století dlouhou historii a nejedná se o první nehodu. Loni při nehodě zemřel jeden pilot, v roce 2011 pak spadlo letadlo mezi diváky. Nehoda si vyžádala 11 mrtvých a přes 60 zraněných. 

Mohlo by vás zajímat

Marek Baloun

Šéfredaktor portálu Aeroweb.cz a dlouholetý sportovní novinář. Také letecký nadšenec, který před vypuknutím pandemie Covid-19 chvíli pracoval i na Letišti Václava Havla. Absolvent mediálních studií na Metropolitní univerzitě Praha a celoživotní skaut.


Témata

Nehody letounů


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář