V Brazílii havaroval Embraer EMB-110, při nehodě zahynulo čtrnáct lidí

22.09.2023

Během charterového letu na území brazilského státu Amazonas došlo k tragické nehodě. Letoun Embraer EMB-110P1 společnosti Manaus Aerotaxi se dostal při přistávání ve městě Barcelos do potíží a sjel z ranveje. Na palubě zemřelo všech dvanáct cestujících i dva členové posádky.

Předek letounu byl téměř kompletně zdemolován
Předek letounu byl téměř kompletně zdemolován (Zdroj: Twitter | JACDEC)

Cestující Embraeru EMB-110P1, mezi nimiž byli jen muži, vyrazili z brazilského Manausu do města Barcelos kvůli rekreačnímu rybolovu, v závěru běžného letu ale došlo k tragédii. Přistání zkomplikoval hustý déšť a špatná viditelnost a stroj sjel z přistávací dráhy do blízké vegetace, kde narazil do stromů. Náraz na palubě nikdo nepřežil.

Stroj sjel do nezpevněného terénu a skončil mezi stormy (Zdroj: Twitter | JACDEC)

 

Na místo nehody ihned přispěchali vyšetřovatelé z brazilského úřadu vyšetřování leteckých nehod, aby zjistili veškeré okolnosti tragédie. Podle tamních médií nešlo o jediné letadlo, které mělo kvůli počasí problémy.

Dva jiné stroje, jež přiletěly do Barcelosu dřív, ale jejich piloti místo rizikového přistání radši odklonili zpět do Manausu, aby problémům zamezili.

Společnost Manaus Aerotaxi, které havarované letadlo patří, tak momentálně řeší následky. A není to poprvé. V roce 2009 došlo při nouzovém přistání jejího Embraeru EMB-110 rovněž ke smrtelné nehodě. Tehdy zahynulo 26 lidí. 

Mohlo by vás zajímat

Témata

Nehody letounů


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář