AKTUALIZOVÁNO: Požár na londýnském Lutonu měl způsobit dieselový vůz

12.10.2023

Přes 18 hodin z úterý na středu se potýkali hasiči na britském letišti Luton s rozsáhlým požárem přilehlého parkoviště u terminálu 2, které má kapacitu až 1 200 aut. Provoz letiště byl na většinu dne úplně přerušen. Odpoledne mohli z letiště odcestovat pasažéři v omezeném režimu.

Hasiči se v parkovacím domu potýkali s mohutným požárem, v noci z úterý na středu ho dostali pod kontrolu.
Hasiči se v parkovacím domu potýkali s mohutným požárem, v noci z úterý na středu ho dostali pod kontrolu. (Zdroj: Reuters)

13.10. 11:30 - Článek byl doplněn o předběžnou příčinu požáru

První oznámení o požáru dostali místní hasiči (BFRS) v úterý ve 20:45, kdy jim svědek nahlásil, že hoří třetí patro parkovacího domu. O necelou hodinu později pak už záchranný sbor musel kvůli rozsahu požáru vyhlásit protokol pro závažné situace. 

Letiště ve středu dopoledne skrze sociální sítě vyzvalo cestující, aby na letiště nejezdili a že všechny lety budou pozastaveny nejméně do 15:00. „Bezpečnost našich cestujících a zaměstnanců zůstává naší hlavní prioritou. Proto jsme přijali rozhodnutí pozastavit všechny lety až do středečního odpoledne," uvedlo letiště.

BFRS ve středu odpoledne potvrdila, že hasiči v současné době na místě likvidují zbytky požáru. Dostali ho tak pod kontrolu a letiště se vrátilo do běžného provozu ještě během středečního dne. V době největšího požáru bylo na místě více než 100 hasičů. Nedošlo k poškození okolních budov ani letadel.

Příčinou požáru nemělo být elektrické auto, jak mnozí předpokládali. „Myslíme si, že bylo dieselové, stále ale příčinu zjišťujeme. Požár se každopádně šířil rychle,“ uvedl šéf hasičů BFRS Andrew Hopkinson. 

Rozsah požáru způsobil značné zhroucení konstrukce a následně byla v důsledku požáru poškozena všechna vozidla na parkovišti. Nejsou hlášeny žádné ztráty na životech. Záchranná služba potvrdila, že byli zraněni čtyři hasiči a jeden ze zaměstnanců letiště. Další ze zraněných pak byl propuštěn přímo na místě. 

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář