Letadlo s fotbalisty Gambie muselo nouzově přistát, chyběl kyslík

17.01.2024

V Africe začal o víkendu Africký pohár národů ve fotbale, hráči Gambie ale zažili při cestě do Pobřeží slonoviny, kde se turnaj koná, nepříjemné chvíle. Jejich letadlo totiž muselo nouzově přistát. Důvodem byl pokles hladiny kyslíku v kokpitu. Na palubě byli i dva hráči z české nejvyšší soutěže, sparťanský James Gomes a Muhammed Sanneh z ostravského Baníku.

Reprezentace Gambie cestovala několika stroji. Na Dash-8 ale rádi zapomenou
Reprezentace Gambie cestovala několika stroji. Na Dash-8 ale rádi zapomenou (Zdroj: Simpleflying)

Fotbalisté Gambie vyrazili ve středu na Africký pohár národů z hlavního města Banjulu, už po devíti minutách se ale museli vrátit na letiště, ze kterého vzlétli. Let stroje Dash-8 totiž čelil vážnému problému.

Hráči i realizační tým si už před odletem všimli, že je na palubě velké teplo, personál je ale údajně ujistil, že jakmile bude stroj ve vzduchu, rozběhne se klimatizace. Ta však ani po vzletu nefungovala a někteří sportovci začali mít silné bolesti hlavy a závratě. Někteří dokonce omdleli nebo usnuli. 

“Jakmile jsme nastoupili do malého letadla, které bylo pronajato na naši přepravu, uvědomili jsme si, jaké je v kabině horko a že se potíme. Posádka nás ujistila, že jakmile budeme na obloze, zapne se klimatizace,” popsal momenty v letadle obránce Saidy Janko na sociální síti Instagram

Technické problémy však přetrvávaly, a tak se pilot rozhodl nouzově přistát a vrátil se na letiště v Banjulu. “Mohli jsme být všichni mrtví. Všichni jsme se přiotrávili oxidem uhelnatým. Někteří hráči se neprobudili ani bezprostředně po přistání,” přiznal trenér gambijské reprezentace Tom Saintfiet.

Reprezentace kvůli dlouhým přestupům a zdržením nakonec cestovala více jak 30 hodin. Podle vyjádření společnosti Air Cote d’Ivoire, oficiální aerolinky turnaje, letadlo odstartovalo o 4,5 hodiny později, než bylo plánováno. Problém s přetlakem v kabině mohl prý být vyřešen rychle přítomným mechanikem, posádka ale dosáhla maximální možné pracovní doby a aerolinka tak musela pro tým vyslat náhradní Airbus A319. Ten na letišti Abidjan Port Bouet přistál ve čtvrtek večer místního času.

Mezi hráči Gambie byli i dva zástupci české nejvyšší soutěže -  James Gomes ze Sparty a Muhammed Sanneh z ostravského Baníku. Naštěstí se nikomu nic vážného nestalo.

Mohlo by vás zajímat

Témata

Aktuality


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář