Francie objednala další stíhačky Rafale, jsou pro domácí vzdušné a kosmické síly

01.02.2024

Firma Dassault Aviation, která je francouzského původu, dostala objednávku na dalších 42 víceúčelových stíhaček Rafale, jež budou sloužit pro potřeby vzdušných a kosmických sil. Kontrakt byl podle informací společnosti uzavřen v prosinci minulého roku.

Bojový letoun Rafale je jedním ze základních pilířů francouzského letectva
Bojový letoun Rafale je jedním ze základních pilířů francouzského letectva (Zdroj: Dassault Aviation)

Koncern Dassault Aviation se domluvil na dodávce stíhaček s vyzbrojovacím úřadem DGA a díky kontraktu získá Francie 42 jednomístných strojů typu Rafale C v nejnovějším standardu F4. Jedná se o náhradu za letouny odprodané Chorvatsku a částka za nákup by se údajně měla pohybovat okolo pěti miliard eur. Výrobní proces prý zaměstná linky Dassault Aviation na nejbližších deset let. Dodávka prvních stíhaček Rafale by se měla uskutečnit v roce 2027.

Jde o letoun, který je vhodný jak pro krátké, tak dlouhé mise. Může být nasazen na pozemní i námořní útoky, průzkum nebo zastrašování. Unese více než 9 tun zbraňového arzenálu, osadit lze například střelami Sidewinder, ASRAAM a AMRAAM, PGM100 nebo střelami Harpoon pro útok na lodě.

Už loni koncern vyprodukoval třináct stíhaček, v roce 2022 o jednu víc. Dvanáct z nich nahradilo stroje, které má od Francie zapůjčené Řecko. Francie od roku 1993 objednala už celkem 234 strojů Rafale. Aktuálně šlo už o pátý podepsaný kontrakt na tyto stroje, přezdívá se mu proto „tranche five“. Letoun poprvé vstoupil do služeb francouzského námořnictva v roce 2004, o dva roky později ho začalo využívat i letectvo. Nasazen byl do konfliktů v Afghánistánu, Libyi, Mali, Iráku a Sýrii. 

Zdroj článku: Magnetpress/Airforce Technology

Mohlo by vás zajímat

Témata

Stíhačky


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář