Boeing 747-8F měl po vzletu z Miami potíže, z motorů začaly šlehat plameny

04.02.2024

Velkokapacitní nákladní Boeing 747-8F se při letu z Miami do Portorika dostal do vážných potíží. Krátce po startu vyšlehly z jednoho z motorů plameny a z letadla začaly odpadávat rozžhavené kusy součástek. Posádka okamžitě zahájila nouzové přistání a po třinácti minutách se vrátila na místo vzletu. Příčina nehody se momentálně vyšetřuje.

Nákladní 747 Atlas Air
Nákladní 747 Atlas Air (Zdroj: Atlas Air)

K incidentu došlo v polovině ledna u stroje s výrobním číslem 62441/1526, který je v provozu od roku 2015. Tentokrát vyrazil nákladní Boeing 747-867F na let linky 5Y95 mezi Miami a letištěm Luise Muňoze Marina v Portoriku, ten ale předčasně skončil.

Přibližně tři minuty po vzletu a ve výšce okolo tisíce metrů došlo k požáru jednoho z motorů, ze kterého navíc začaly odpadávat rozžhavené kusy. Posádka proto ihned vyslala nouzový signál a oznámila řízení letového provozu problém s hořícím motorem. Na otázku dispečera, jestli potřebují vypustit palivo, piloti uvedli, že nikoliv, že přistanou s aktuálním množstvím paliva pro pět hodin.

Hořící letadlo natočila jedna z obyvatelek Miami (Zdroj: Youtube | Voice of America)

 

Letadlo s pěti osobami na palubě poté zahájilo nouzové přistání a po třinácti minutách dosedlo na ranvej v Miami, odkud vzlétlo. Letoun se nyní podrobí šetření toho, proč k technickým potížím došlo.

Letoun se od Miami ani na chvíli nevzdálil (Zdroj: Flight Radar 24)

Zdroj článku: Magnetpress

Mohlo by vás zajímat

Témata

Nehody letounů


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář