Finanční rok 2023 byl pro Pilatus Aircraft ve znamení významných úspěchů

07.03.2024 3 příspěvky

Firma Pilatus Aircraft Ltd. je výrobce letecké techniky se sídlem ve švýcarském městě Stans. Společnost se zaměřuje především na výrobu cvičných vojenských letounů a malých dopravních letounů pro odvětví business aviation. Začátkem minulého týdne firma vydala svou výroční zprávu o hospodaření ve finančním roce 2023 a netají se v ní četnými úspěchy.

Pilatus PC-12 & PC-24
Pilatus PC-12 & PC-24 (Zdroj: Jet Fly)

Finanční rok 2023 byl pro Pilatus ve znamení vysoké a nepřetržité poptávky, díky které bylo dodáno 148 letadel, a to i přes přetrvávající problémy provozního prostředí. S celkovými tržbami ve výši 1,478 miliardy švýcarských franků (39,1 mld. korun), provozním ziskem 240 milionů švýcarských franků (6,35 miliardy korun) a novými zakázkami v hodnotě 1,513 miliardy švýcarských franků (40,08 miliard) uzavřel Pilatus uplynulý rok s rekordními výsledky. V porovnání s velmi úspěšným rokem 2022 dosáhla společnost Pilatus za minulý rok deseti procentního nárůstu tržeb a nárůstu provozního zisku o šest procent. Úctyhodný je i celkový počet dodaných letadel typu: celkem bylo v loňském roce zákazníkům předáno 47 proudových letounů PC-24 a 101 turbovrtulových PC-12. Z významnějších zakázek je možné jmenovat například uzavření kontraktu se španělským letectvem na nákup šestnácti letounů PC-21.

Vedle úspěchů uplynulého roku se Pilatus přiznává, že se musel potýkat i s problémy především v oblasti zásobování, což mělo negativní dopad na výrobu.

Celkově hodnotí Hansueli Loosli, předseda představenstva společnosti Pilatus, uplynulý rok velmi pozitivně: "V roce 2023 jsme hodně investovali: do produktů, zaměstnanců, růstu, infrastruktury, digitalizace – a vždy s neochvějným zaměřením na potřeby našich zákazníků." Markus Bucher, generální ředitel společnosti Pilatus, dodává: "Tyto působivé výsledky budou základem pro slibnou, úspěšnou a udržitelnou budoucnost."

Pilatus zaznamenal nárůst nejen v oblasti prodeje, ale také v počtu svých zaměstnanců: díky výraznému růstu zaměstnával Pilatus na konci loňského roku 2848 pracovníků. Kromě plánovaného rozšíření logistické budovy stojí dále za zmínku zejména nový hangár pro údržbu, který je v současné době ve výstavbě.

Zdroj článku: Pilatus Aircraft

Mohlo by vás zajímat

Témata

Pilatus


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Uzitecnost

07.03.2024 v 9:54 Václav

Jj, Pilatus je tahoun moderniho letectvi. Pracovitost a cit pro poptavku trhu dlouhodobe prinasi ruze. Porovnejte vykony PC-12 a PC-24 s nasi L410NG (dostup, dolet, spotrebu, kde vsude to lita v jakych poctech a vzdalenostech). To je proste jina liga.

A ted se podivejte do 70 let kdy L410 zacinala, v te dobe delal Pilatus jenom PC-6 a PC-7. A kam to dopracovali oni a kam Turbolet pod vladou delnicke tridy a dusledky te vlady po jejim padu...

Odpovědět

Nutno podotknout, že AERO dostalo nabídku od Pilatusu se na vývoji a výrobě PC 12 podílet

07.03.2024 v 12:04 Josef

- bohužel ji nevyužilo.

Odpovědět

To by nebyla vyhra

08.03.2024 v 8:34 Václav

No to by asi nebyl velky rozdil, jestli by byli montovnou pro Pilatus (tam je ten uspech/penize Pilatusu), anebo montuji zapadni motory a avioniku do sveho zastaraleho nepretlakovaneho draku (tam asi celosvetove uspech nebude v tom srovnani vubec). Ja spis mluvil o tom, ze kdyz nejaka spolecnost po tri generace systematicky nici (zavira, vyhani nebo sikanuje) lidi vzdelane, moudre a podnikave, ze to nemuze spravit za jednu generaci. To niceni trva dlouho, nez se projevi, a ta naprava taky.

Odpovědět

Přidat komentář