Nové terminály i technologie. Jihoafrická republika chystá obrovskou modernizaci letectví

23.03.2024

Jihoafrická republika se podle statistik sice ještě nevrátila, co se letecké dopravy týče, na předpandemická čísla, nicméně tamní letiště patří dlouhodobě k nejvytíženějším na kontinentu. Návratu má pomoci Společnost Airports Company of South Africa, která vyčlenila 1,17 miliardy dolarů na modernizaci letectví. Bude se týkat jak mezinárodních, tak regionálních letišť. Představitelé letectví budou chtít pokračovat také ve vývoji nových technologií či bezpilotních letounů.

Letiště v Johannesburgu
Letiště v Johannesburgu (Zdroj: Future Travel Experience)

Jihoafrická společnost Airports Company of South Africa vyčlenila 1,17 miliardy dolarů na modernizaci letištní infrastruktury v zemi. Podrobnosti této budoucí investice představil na leteckém summitu v Johannesburgu tamní ministr dopravy Sindisiwe Chikunga. Má jít především o modernizaci, zvýšení bezpečnosti i komfortu pro cestující. 

Podle odhadů IATA se očekává, že letecká doprava v Jihoafrické republice se plně vrátí na předpandemickou úroveň až v roce 2026. Například letiště v Johannesburgu ale patří k nejvytíženějším na celém kontinentu. I to se dočká modernizace ze zmíněné investice 1,17 miliardy dolarů. Jde o vůbec největší investici společnosti ACSA od příprav mistrovství světa ve fotbale v roce 2010.

Mezinárodní letiště v Johannesburgu se má konkrétně dočkat modernizace terminálů pro cestující, ale dojít má k i výstavbě terminálu zcela nového. Společnost ACSA chce podle vyjádření místního ministra dopravy vybudovat zcela nový terminál také pro cargo.

Druhé nejvytíženější letiště v zemi, Cape Town International, se dočká proměny svých terminálů a vzletové a přistávací dráhy. Zvýšit se má také kapacita pro vnitrostátní přílety, které počtově stále narůstají. Terminály se pak dočkají třech nových gatů či nástupních mostů.

Mezi „klasickými” modernizacemi se ale konkrétně v Jihoafrické republice již dlouho zaměřují také na nové technologie v letectví. Má tedy dojít i k rozvoji v oblasti dálkově řízených letadel

„Naše země byla jednou z prvních na světě, která v roce 2015 přišla se zákony a předpisy týkající se bezpilotních letadel nebo dálkově řízených systémů. V následujících letech si nemůžeme dovolit ignorovat výhody, které s sebou takovéto technologie přináší. Budeme pokračovat ve vývoji tohoto odvětví," uvedl jihoafrický ministr dopravy Chikunga.

Ministr dodal, že mimořádný úspěch v oblasti dálkově řízených letadel přišel v srpnu 2022, kdy Jihoafrická národní krevní služba (SANBS) získala licenci na dodávání krve právě tímto bezpilotním způsobem. To se stalo pro zemi průlomovým úspěchem. Vzhledem k tomu, že přibližně 32 % Jihoafričanů žije ve venkovských oblastech, které nejsou snadno dostupné po silnici.

Zdroj článku: Simple Flying

Mohlo by vás zajímat

Témata

Letiště


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář