Aerolinka Finnair slaví velké výročí, před 100 lety uskutečnila svůj první let

31.03.2024

Největší finská letecká společnost před pár dny oslavila velké jubileum – sto let od svého prvního letu. K založení aerolinky s tehdejším názvem Aero sice došlo už v listopadu 1923, premiérový let se ale uskutečnil až v následujícím roce, a tak Finnair slaví významný milník letos.

Finnair patří dnes mezi největší evropské aerolinky
Finnair patří dnes mezi největší evropské aerolinky (Zdroj: Shutterstock | NYC Russ)

20. března 1924. Na tento den se datuje první let dnešní aerolinky Finnair, který se tehdy uskutečnil ještě pod záštitou společnosti Aero, jak se největší finská společnost ve svých počátcích jmenovala. K přejmenování došlo až v roce 1968.

Letoun Junkers F13 před prvním letem (Zdroj: Finnair)

 

Letadlo tehdy provádělo doručení velkého objemu pošty, jež dosahoval váhy okolo 162 kilogramů, a letělo z přístavu v Helsinkách do estonského Tallinu. Na palubě nebyli kromě posádky žádní cestující.

 

K letu se využil stroj německé výroby Junkers F13 s registrací D-335. Jednalo se o první celokovový letoun, který mohl v případě potřeby pojmout čtyři cestující.

První letoun tehdy ještě společnosti Aero (Zdroj: Finnair)

Ve stejném roce vypravil Finnair letadlo také do Stockholmu, není ale jisté, zda šlo pouze o doručení pošty, nebo už o přepravu pasažérů. Ta ale přesto už v roce 1924  přišla – v prvním roce bylo odbaveno 269 cestujících.

Hlavní letecké cíle, jimiž jsou Tallin a Stockholm, si Finnair uchoval až dodnes. Dále se létá do Londýna, Paříže, Osla, Kuopia, Gothenburgu, Oulu, Rovaniemi a dalších destinací.

Zdroj článku: Simpleflying.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář