Kurz VFR do zahraničí

24.05.2024

Kurz VFR do zahraničí
Kurz VFR do zahraničí (Zdroj: Aeroweb.cz)

Získání licence PPL či ULL je pro každého pilota jedním z prvních velkých mezníků v jeho leteckém životě. Mnohý pilot se poté omezuje pouze na lety v okolí svého domovského letiště a pokud se vydá na delší navigační let, plánuje ho v rámci České republiky. I když i u nás najdeme spoustu krásných míst a zajímavých letišť, hranice naší země jsou prakticky všude co by kamenem dohodil, navíc se nacházíme s Schengenském prostoru a cestování do zahraničí je tak poměrně bezproblémové. Byla tedy škoda této možnosti nevyužít a nepoznávat ze vzduchu také krásy okolních i vzdálenějších zemí.

Pro lety do zahraničí nepotřebujete žádnou zvláštní kvalifikaci. Legislativní stav je takový, že pokud máte v průkazu zapsanou ICAO angličtinu, můžete směle vyrazit. Je to v praxi opravdu tak jednoduché? Ano i ne. V některých zemích se létání příliš neliší od provozu v Česku, jiné mají specifika, na které je dobré se předem připravit.

Běžná praxe je, že první let do zahraničí absolvujete spolu s dalším pilotem. Pokud už máte licenci, nemusí to být nutně instruktor. Pomůže i kterýkoli pilot, který už má s létáním do dané země nějakou zkušenost. V každém případě se vám bude hodit důkladná pozemní příprava. I když budete mít na palubě velmi zkušeného instruktora, značně se tím zvýší pravděpodobnost, že na vašem skvělém výletu do zahraničí nebudete jen užaslým cestujícím, ale budete chápat, co se děje a odnesete si z letu kromě pěkných zážitků i cenné zkušenosti.

Můžete se na svůj první zahraniční let vydat úplně sami? Záleží samozřejmě na zkušenostech konkrétního pilota. Teoreticky to možné je, ale raději bychom doporučili vzít s sebou dalšího pilota, nejlépe takového, který v dané zemi už byl. Váš první zahraniční let samozřejmě vyžaduje nějaké plánování a zodpovědnou přípravu. Ideálním způsobem, jak takovou přípravu absolvovat je teoretický kurz VFR lety do zahraničí, který nově nabízí letecká škola AeroPrague.

Kurz vede skvělý lektor Tomáš Hofírek, který má s létáním do zahraničí bohaté zkušenosti. Rád vám vám mimo jiné poradí, na co si dát pozor při letu do jednotlivých zemí, jak podat letový plán, naučí vás vyhodnotit počasí, procvičí s vámi komunikaci v angličtině a probere s vámi praktické příklady jak z vlastních zkušeností, tak z vybraných případových studií, kde rozeberete i špatná rozhodnutí pilotů, která už sami nebudete muset opakovat.

Kurz probíhá v moderní audiovizuální učebně letecké školy AeroPrague a dobrá zpráva pro všechny, kdo to mají do Letňan daleko je že se můžete připojit i online.

VÍCE INFORMACÍ

 

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář