Létáme online

02.01.2009

Máme tu zimu, období kdy se většina pilotů ukládá k zimnímu spánku a toužebně očekává příchod jara. Období letecké hibernace krátí každý letec jinak. Někdo lepí po večerech modely, někdo staví skutečné letadlo, jiný se věnuje četbě, další zas sleduje filmy. Někteří létají ONLINE...

Létáme online
Létáme online (Zdroj: Aeroweb.cz)

Pro ty z vás, kteří by se i přes zimu rádi zabavili leteckou činností, přináším následující návod.

O létání ve Flight Simulátoru toho bylo napsáno již spousta. O létání online neboli „po síti“ méně. O létání s malými letadly online vůbec nic.

Přitom právě létání s malými stroji je spoustě z nás tolik blízké. Létání online nabízí opravdu velice reálný způsob tréninku a přípravy na nadcházející sezónu. Větrem ošlehaného leteckého matadora tento způsob trávení volného času nejspíš moc nenadchne, ale pro začínající piloty nebo pro ty, kteří z jakéhokoliv důvodu do skutečného letadla usednout nemohou je to skvělá příležitost.

O co jde?

Na úvod by bylo nejspíš potřeba objasnit, co to vlastně to létání online je. Základem je vlastnit desktopový letecký simulátor Flight Simulator z dílny Microsoftu. Samotný Flight Simulator je sice krásná hračka, ale dříve nebo později omrzí. Na řadu přijde shánění nerůznějších rozšíření a doplňků, tzv. addonů, které do simulace přidají nejrůznější realisticky vyhlížející scenerie letišť, měst, orientačních bodů, propracovaná letadla se všemi systémy, jako mají ta skutečná, apod. Poté již v simulátoru člověk létá ve světě, který je tomu skutečnému velmi podobný. Ovládá letadlo, které si co do složitosti s tím skutečným může podat ruku. Pořád tomu ale ještě něco chybí. Co? Lidský faktor.

Pokud nelétáte online, létáte sami. Okolní provoz řídí počítač, na vás z věže pokřikuje taktéž počítač. Dokola drmolí stále stejné fráze, které jsou navíc od frazeologie používané u nás značně odlišné.

Při létání po síti (online) však dojde k rapidní změně. Provoz, který vidíte kolem sebe řídí skuteční lidé, nadšenci jako vy, kteří sedí na různých místech světa a mají svůj Flight Simulator připojený k síti. Když naladíte na rádiu správnou frekvenci, uslyšíte, jak se pomocí mikrofonu baví s řídícím letového provozu, kterým je také člověk, který má spuštěnou na svém PC speciální aplikaci simulující radarovou obrazovku.

Sečteno podtrženo, při létání online, řídíte letadlo s reálnými systémy (po nainstalování správného addonu), používáte reálnou frazeologii, navigujete podle reálně vyhlížejícího povrchu země (při použití TileProxy) nebo pomocí GPS. Jediné, co vám simulátor nedokáže nabídnout jsou vjemy pohybu a zrychlení, síly v řízení a pocit letu, který jinde než v letadle nezažijete.

Spousta začínajících pilotů má problémy s komunikací, neví kdy co říkat, bojí se mluvit, nedokáží si rychle představit tvar okruhu na letišti, na které by rádi přistáli, neví kterým směrem by tedy měli přiletět, aby se ocitli v té správné zatáčce toho správného okruhu té správné dráhy. Neumí zároveň řídit letadlo, zároveň komunikovat a navigovat. Neví na co jsou příslušné páčky, přepínače vypínače a jejich smysl.

Samozřejmě, nikdy není možné si myslet, že se naučím na simulátoru všechno a že kompletně nahradí výcvik v letecké škole, avšak co dokáže naučit jsou principy. Ovládání kapek, hlídání rychlosti a výšky, nastavování a práce s přístroji, které se chovají stejně jako ve skutečnosti (kompas, VOR, GPS, FMC...).

Při létání online přibude nácvik komunikace a celý let dostane punc skutečnosti, protože žádný člověk si nechce udělat ostudu před ostatními a přistupuje k letu zodpovědně (výjimky se najdou). Před letem je potřeba udělat předletovou přípravu, zjistit si frekvence stanovišť po cestě, počasí (při letu online se vám do Flight Simulatoru nahraje reálné) a udělat navigační přípravu. Člověk se totiž může cítit poněkud hloupě, když poletuje po CTR Ruzyně sem a tam, nemůže nalézt bod TANGO a řídící si ho dá k večeři :)

Jak se připojit?

Pokud jste se rozhodli připojit ke komunitě virtuálních letců máte na výběr ze dvou sítí, které připojení zabezpečují: VATSIM a IVAO. Z vlastní zkušenosti znám pouze síť IVAO a proto popíšu ji. Síť IVAO nemá tak přísná pravidla jako VATSIM a je pro začátečníky vhodnější.

Návod na registraci na síť IVAO najdete zde: http://ivaocz.virtualskies.net/Navod_newbie/reg_ivao_man_new/

Manuál programu IVAP, který slouží pro připojení pilotů k síti IVAO:
http://www.ivao.aero/softdev/IvAp/IvAp_manual.asp

Oba návody obsahují vše potřebné pro první úspěšné připojení, tudíž nemá smysl je zde suplovat. Zmíněný manuál programu IVAP doporučuji vytisknout protože obsahuje spoustu informací, které se budou hodit před každým letem (jak vyplnit letový plán, apod.).

Než však začneme bezhlavě poletovat po síti je potřeba se seznámit s pravidly, která tady platí. Síť IVAO razí heslo: „As real as it gets“, což znamená „Tak reálně, jak jen to jde“, čili se snaží co nejvíce přiblížit realitě. Z toho důvodu jsou pro všechny začínající letce připraveny výukové materiály, které je od základů naučí vše potřebné.

Výukové materiály naleznete zde:
http://ivaocz.virtualskies.net/Trenink/Treninkovy_balicek/Pro_kazdeho/

Jdeme létat!

Základní pravidlo: „Nepřipojujte se na dráhu!“. V úvodním menu Flight Simulatoru při výběru letiště zvolte počáteční pozici na libovolné stojánce, nikdy nevybírejte runway. Je to z toho důvodu, že po připojení k síti se objevíte z ničeho nic na dráze, na kterou může zrovna v tu chvíli někdo jiný přistávat. Nyní tedy stojíte v klidu na některé stojánce a můžete se v seznámit s oknem IVAPu.

Nebojte se zeptat. Jeli v dané oblasti aktivní některý řídící klidně ho požádejte o pomoc. Není žádná ostuda něco nevědět, každý jednou (nebo víckrát) začínal a hlavně, tuto aktivitu provozujeme pro své potěšení, zábavu a proto, že se chceme něčemu přiučit. Není potřeba z toho dělat vědu a bát se ;)

Na síti IVAO je možné létat jak lety podle pravidel IFR tak i VFR. Rozdíl je v nárocích na znalosti pilota. Pokud se rozhodnete vyzkoušet, jaké to je létat velkým dopravním letadlem IFR, je potřeba si o tom něco přečíst. Naučit se frazeologii, seznámit se s procedurálním řízením, odletovými a příletovými tratěmi a pokud poletíte do zahraničí, tak i frazeologii anglickou.

Pro létání za VFR je vhodné umět komunikaci při letu po okruhu, naučit se, že ne do všech prostorů můžu vletět a že existují i výšková omezení různých TMA apod. , uvědomit si na co jsou vstupní a výstupní body CTR.


Chcete-li létání online vyzkoušet, neváhejte, síť IVAO je tu pro vás.

V případě, že máte nějaký problém, dotaz, potřebujete s něčím pomoci, napište do našeho leteckého fóra.

Škola virtuálních pilotů

Potřebujete pomoci s prvním připojením k síti IVAO? Máte zájem létat online, ale nedaří se vám připojit? Máte nějaký dotaz nebo problém se kterým si nevíte rady? Aeroweb.cz nabízí pomocnou ruku všem začínajícím virtuálním pilotům. Pro zájemce bude v konrétní den a hodinu na málo frekventovaném letišti připraven zkušený řídící letového provozu, který Vám s prvními lety na síti IVAO pomůže. 

Chcete se zůčastnit? Kontaktujte nás a přihlašte se na tuto akci pomocí e-mailu: vojta tečka novotny zavináč aeroweb tečka cz

Na závěr přidám několik užitečných odkazů, které se vám při létání online budou hodit:

Stránky české divize IVAO:
http://ivaocz.virtualskies.net/

Oficiální stránky sítě IVAO, kde je potřeba se pro připojení zaregistrovat, jsou zde ke stažení všechny důležité programy
http://www.ivao.aero/

Server Flightsim je Mekkou všech simulátorových letců, je zde ke stažení spousta doplňků pro Flight Simulator z našich luhů a hájů
http://www.flightsim.cz


 

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář