Sojuz TMA-13: hladké přistání

09.04.2009

Sojuz TMA-13: hladké přistání
Sojuz TMA-13: hladké přistání (Zdroj: Aeroweb.cz)
8. dubna 9:16 hodin SEČ dosedl do stepí Kazachstánu velitelský (návratový) modul kosmické lodi Sojuz TMA 13 s kosmonauty 18 expedice na Mezinárodní kosmickou stanici – Jurijem Lončakovem (velitel lodi), Mikem Finckem (velitel Expedice 18) a dvojnásobným kosmickým turistou, Američanem maďarského původu Charlesem Simonyim.

Posádka za asistence pozemního záchranného týmu (7 helikoptér Mi-8 a dva pátrací letouny) vystoupila z kabiny a byla usazena do speciálních sklápěcích křesel, kde se začíná postupně readaptovat na zemskou gravitaci. Zejména šlo o Lončakova a Finckeho, kteří strávili na palubě ISS 178 dní (od 12. října loňského roku). Fincke jen poznamenal: „Vítej zemská gravitace!“

Simonyimu bylo veseleji a prohlásil, že kosmická stanice je nádherná věc a že to byl fantastický výlet… Nicméně v místě přistání, asi 40 minut letu od Karagandy, panovaly i jisté obavy. Poslední přistání Sojuzu – Sojuzu TMA-12 (Volkov,Kononěnko, Garriot) sice proběhlo v pořádku, ale dvě předchozí, např. Sojuzu TMA-11, m.j. s první jihokorejskou kosmonautkou I So-jon, Američankou Peggy Whitsonovou a Jurijem Malenčenkem, bylo dost tvrdé a vzhledem k balistickému sestupu přistála kabina Sojuzu TMA-11 asi 420 kilometrů od původně plánovaného bodu. Loď totiž měla problémy se separací přistávacího modulu od ostatních částí Sojuzu. Whitsonová pak prohlásila, že přetížení dosáhlo hodnoty nejméně 8,2 G, to znamená, že vážila osmkrát víc než na Zemi.


Lončakov a Fincke po přistání

Tentokráte tedy vše proběhlo na výbornou, byť bylo přistání kvůli špatnému počasí, dešti a sněhové vánici v oblasti Arkalyku o den odloženo a místo přistání se posunulo o více jak 200 km jižněji, k Džeskazganu. Už 30 sekund před dosednutím modulu na zem byla kabina zpozorována na padáku a záhy po dosednutí už přistál vrtulník se zdravotnickou četou.

Fincke, Lončakov a Sandra Magnus, která se vrátila už dříve na palubě Discovery (28. března), odvedli na ISS velký kus práce a stanici předali následovníkům připravenou na pobyt až šesti kosmonautů.


Simonyi, Lončakov a Fincke se loučí s ISS

Zatím je na ISS velitel Expedice 19 Genadij Padalka a palubní inženýr Michael Barratt s japonským kosmonautem Koichi Wakatu (ten přiletěl na Discovery). V květnu je doplní na plný počet Rus Roman Romaněnko, za ESA Frank De Winne z Belgie a Kanaďan Robert Thirsk. Dlouhodobý let šesti lidí na ISS si ovšem vyžádá pružné zásobování a přítomnost dvou záchranných (dopravních) lodí Sojuz.

Stanislav Kužel

Mohlo by vás zajímat

Témata

Kosmonautika


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář