Discovery naposledy úspěšně přistál

10.03.2011

Discovery naposledy úspěšně přistál
Discovery naposledy úspěšně přistál (Zdroj: Aeroweb.cz)

10. března - aktualizace

Americký raketoplán Discovery včera po devětatřicáté dosedl na floridskou dráhu na Mysu Canaveral. Stalo se tak naposledy v jeho historii, což dokládá blížící se konec programu Space Shuttle a éry raketoplánů. V plánu jsou ještě dvě mise, do vesmíru se podívá Endeavour a nakonec i Atlantis, jehož mise byla do plánu zařazena dodatečně. Discovery nyní poputuje do muzea.

"Lodi, která znovu a znovu razila cestu, říkáme: `Sbohem, Discovery`," uzavřelo 13denní poslední let raketoplánu řídící středisko NASA. Šest astronautů si tak konečně může odfajfkovat splněnou misi STS-133, která se kvůli několika problémům přesunula z původního listopadového termínu až na letošní únor.

 

19. února - aktualizace

Lidé z NASA dnes potvrdili, že je raketoplán Discovery připraven ke svému poslednímu letu do vesmíru. Po detailní analýze stavu raketoplánu a nedávných oprav především na palivových nádržích se Discovery vydá k ISS 24. února ve 23:50 našeho času.

Nakonec ale neodletí ta šestice, která měla dopravit modul Leonardo v ISS již v listopadu, termínu prvního plánovaného startu. Zranění z jízdy na kole, které potkalo specialistu pro misi Tima Copru, se ukázalo jako závažnější, a tak vyústilo v jeho výměnu v nového specialistu Steva Bowena.

Po misi STS-133 by měly následovat ještě dvě mise programu Space Shuttle - tedy lety raketoplánů.

 

18. ledna - původní zpráva

Discovery opět odkládá start, odletí nejdřív koncem února

Mise STS-133 se pomalu proměňuje v nekonečný příběh. Start raketoplánu Discovery, který byl kvůli různým závadám na letounu a nepříznivému počasí osmkrát odložen, se opět posunul. Vinou nově nalezených trhlinek na palivových nádržích se tak Discovery na svůj poslední výlet do kosmu vydá nejdříve 24. února. Původně měl odstartovat 1. listopadu loňského roku.

Šestičlenná posádka ve složení: velitel Steven Lindsey, pilot Eric Boe a specialisté pro tuto misi Alvin Drew, Michael Barratt, Tim Kopra a Nicole Stottová, která se již bezmála čtvrt roku chystá na samotný start, je trpělivá. Přesto i kvůli nim vyvstávají lidem z NASA vrásky na čele. Tim Copra se totiž dle tiskového prohlášení zranil při jízdě na kole. Jeho zranění NASA nespecifikoval, ale uvedl, že jejich případný vliv na schopnost Copry pro misi STS-133 se stále řeší.

Předchozí průběh mise STS-133 jsme sledovali ZDE!

 

Nečekaný průběh má i mise STS-134

Nejen okolnosti mise STS-133 neustále ovlivňují i operaci další, která má být vůbec posledním letem raketoplánu typu Space Shuttle do vesmíru. Na velení raketoplánu Endevour, jehož plánovaný únorový start byl vinou čekajícího Discovery posunut na duben, se začala připravovat i záložní posádka. Řádný velitel mise STS-134 Mark Kelly je totiž manželem nedávno postřelené kongresmanky Gabrielle Giffordsové, která v nemocnici stále bojuje o život.

"Mark je stále velitelem mise STS-134, ale momentálně čelí velké nejistotě a naším úkolem je dát mu prostor pro péči o svou rodinu a zároveň pokračovat v přípravě na let," vysvětlila okolnosti příprav záložní posádky na webu NASA šéfka Kanceláře astronautů Peggy Whitsová.

Mohlo by vás zajímat

Témata

Kosmonautika


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář