AKTUALIZOVÁNO: Letňanské letiště sousedé podporují, i na papíře

26.01.2011

AKTUALIZOVÁNO: Letňanské letiště sousedé podporují, i na papíře
AKTUALIZOVÁNO: Letňanské letiště sousedé podporují, i na papíře (Zdroj: Aeroweb.cz)

Již delší dobu trvající spory zanechávaly šrámy na pověsti letiště v Letňanech, jednoho z nejstarších letišť na našem území. Konečnou přítrž by jim měla učinit dohoda, kterou v minulém týdnu podepsali zástupci městských částí Letňany a Kbely s majitelem letiště. Výsledkem mají být jasná pravidla pro tu část letového provozu, která byla předmětem stížností zejména obyvatel Kbel, a řešení budoucího obchvatu Letňan, který je plánován přes pozemky ve vlastnictví letiště.

„Tato dohoda je projevem dobré vůle všech tří stran k dobré a transparentní spolupráci,“ stojí v závěru dokumentu, který 19. ledna společně podepsali zástupce vlastníka letiště, společnosti SIT Prague, a starostové zmíněných městských částí. Zatímco z Kbel se ozývaly hlasy proti hluku ze současného provozu motorových letadel nad zástavbou obce, Letňanští již delší dobu volají po vybudování nové silnice, cyklostezky a stezky pro pěší na západní straně letiště Letňany, a to kvůli dopadům z automobilové dopravy a průmyslové činnosti v areálu Letova.

Společnost SIT Prague proto hodlá učinit taková opatření, která by maximálně vyhověla oběma městským částem, ale zároveň umožnila i provoz letadel. Klíčem k tomu bude vytýčení nové dráhy, jejíž osa vzletů a přistání povede mimo zastavěné oblasti (současná dráha bude nadále fungovat pro bezmotorové kluzáky, pro motorová letadla pouze tak aby nepřelétávala Kbely), a zbudování legálních stezek pro cyklisty a chodce za západním okrajem prostoru letiště Letňany. Součástí dohody je také zapojení kbelských i letňanských hasičských sborů, kteří se společně budou cvičit pro případ zásahu při letecké nehodě v okolí aerodromu.

Ačkoliv podepsaná dohoda nemá charakter smlouvy, její signatáři věří, že takto jasně stanovené podmínky spolupráce prospějí jak dalšímu rozvoji areálu letiště, tak vztahům se soudními městskými částmi. Nevylučují také, že bude-li takto dohodnutá spolupráce fungovat, budou ji následovat další kroky v podobném duchu.

Kopii podepsaného dokumentu najdete ZDE!

Mohlo by vás zajímat