Airbus oznámil zakázky na desítky letadel

20.07.2006

Evropský výrobce letadel Airbus včera odpoledne oznámil sérii zakázek, jimiž sníží letošní náskok svého amerického rivala Boeing.

Airbus oznámil zakázky na desítky letadel
Airbus oznámil zakázky na desítky letadel (Zdroj: Aeroweb.cz)

20.7.2006

Na prestižním mezinárodním aerosalonu ve Farnborough u Londýna firma zveřejnila nové zakázky na více než 60 letadel s opcemi na dalších 40 strojů, vesměs menších modelů A320 a 330.

Největší zakázkou je objednávka 40 typů A320 s opcí na 30 dalších od malajské AirAsia. Obchodní ředitel Airbusu John Leahy ve Farnborough sdělil, že kontrakt má podle katalogových cen hodnotu 4,7 miliardy dolarů.

Další dohodu celkem za 3,6 miliardy dolarů Airbus uzavřel se španělským přepravcem Grupo Marsans na prodej 12 letadel A330-200 s opcí na deset dalších. Tato letadla nahradí Boeingy 747-200. Dále si řecká Aegean Airlines objednala tři letadla A320 a stejný typ si smluvně zajistila největší světová leasingová společnost International Lease Finance Corp. (ILFC) v počtu šesti kusů.

Airbus i Boeing zatím tento týden na aerosalonu oznámily zakázky po zhruba deseti miliardách dolarů. Airbus však v celém letošním roce daleko zaostává za svým konkurentem, jehož v předešlých pěti letech v počtu zakázek překonával. Za první pololetí získal zakázky na 117 letadel, asi čtyřikrát méně než Boeing. To ještě vyostřilo jeho krizi, způsobenou špatnou koncepcí nového letadla A350 a odklady dodávek Superjumba A380. V pondělí Airbus oznámil, že model A350 radikálně přepracuje a vyřeší výrobní problémy u A380.

Zdroj: ČTK

Mohlo by vás zajímat

Témata

Airbus


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář