V Abú Dhabí dnes startuje RBAR 2014, závod odvysílá i ČT sport

28.02.2014

V Abú Dhabí dnes startuje RBAR 2014, závod odvysílá i ČT sport
V Abú Dhabí dnes startuje RBAR 2014, závod odvysílá i ČT sport (Zdroj: Aeroweb.cz)

Dnešní kvalifikací a především zítřejším závodem v Abú Dhabí odstartuje nový ročník obnoveného seriálu leteckých závodu Red Bull Air Race 2014. Pro české fanoušky může být skvělou zprávou nejen to, že se ve 12členném startovním poli objeví i reprezentant ČR Martin Šonka, ale také že sobotní závod odvysílá v přímém přenosu sportovní kanál České televize ČT Sport.


Martin Šonka je připraven na závod v Abú Dhabí / Foto Red Bull

Nový ročník se vrací po tříleté pauze s několika změnami, které mají zvýšit bezpečnost diváků i pilotů samotných. Pylony, které tvoří průletové brány a šikany, byly z původních 20 metrů zvýšeny na 25 metrů a nově jsou ještě z lehčího materiálu, který by při střetu neměl akrobatickým speciálům způsobit žádnou újmu. Změnou pravidel byl také stanoven nový maximální limit přetížení na 10 G. Za jeho překročení čeká pilota penalizace, jako by trať vůbec nedokončil.

Podrobně jsme se novému ročníku
Red Bull Air Race věnovali v článku
Smoke On!

Další novinkou jsou standardizované motory Lycoming Thunderbolt o výkonu 300 koní a jednotné třílisté vrtule Hartzell. Jednou z mála proměnných tak zůstal typ letounu, který si mohli piloti nadále volit sami. Přestože ve startovní listině převažují speciály Edge 540 V2 a V3 od firmy konstruktéra Erica Zivka, v závodě se ukážou také letouny MXS-R a Corvus Racer.

Zcela novým prvkem v soutěži je nižší výkonností třída nazvaná Challenger Cup. Osmička pilotů v ní bude na tratích Red Bull Air Race během kvalifikačního odpoledne bojovat o šanci na zisk neomezené superlicence a možnost startovat v hlavním závodě RBAR v dalším ročníku. Ve startovní listině tohoto poháru figuruje další český pilot Petr Kopfstein.

Ročník 2014 zavede piloty i fanoušky kromě Spojených arabských emirátů také do Chorvatska, Malajsie, Polska, Velké Británie, Spojených států amerických a Číny. Osm závodů se rozprostírá mezi koncem února a začátkem listopadu. Kromě úvodního podniku v Abú Dhabí, který se koná v pátek a sobotu, zaujímají dvojdenní závody vždy sobotu a neděli.

Zítřejší závod odvysílá v přímém přenosu od 13 hodin i sportovní kanál České televize. Na internetu jej můžete sledovat přes Redbull TV na webových stránkách www.redbullairrace.com pod záložkou vybraného závodu.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář