SpaceX Elona Muska plánuje návrat na Měsíc. Poletíte i vy?

28.02.2017

SpaceX Elona Muska plánuje návrat na Měsíc. Poletíte i vy?
SpaceX Elona Muska plánuje návrat na Měsíc. Poletíte i vy? (Zdroj: Aeroweb.cz)

Společnost SpaceX včera na svých stránkách oficiálně zveřejnila svůj plán vyslat koncem příštího roku dva astronauty k Měsíci. Ti by měli odstartovat z Kennedyho vesmírného střediska z legendární rampy 39A využívané v rámci programu Apollo. V kosmické lodi Dragon 2 by pak měli během jednoho týdne doletět k Měsíci, obletět ho a vrátit se zpět na Zemi.


Foto SpaceX

Pokud se podaří plán zrealizovat, dostal by se člověk do blízkosti Měsíce po celých 46 letech, kdy v prosinci 1972 během mise Apollo 17 na jeho povrchu stanuli jako zatím poslední lidé Eugene Andrew Cernan a Harrison Schmitt a na jeho oběžné dráze se ve velitelském modulu pohyboval Ron Evans. Na rozdíl od nich jsou stávající pasažéři vesmírnými turisty, kteří si svoji týdenní vesmírnou cestu zaplatí. Zálohu na let už složili. Její výše, ani cena celého letu zveřejněna nebyla. K identitě cestujících Elon Musk, zakladatel společnosti SpaceX, uvedl dle serveru USA Today pouze tolik, že se nejedná o nikoho z Hollywoodu. Trajektorie letu je dle téhož serveru projektována tak, aby se kosmická loď v určité fázi nacházela velmi blízko povrchu Měsíce, což je příslibem silného zážitku pro pasažéry.

Ti při své vesmírné pouti poletí v kosmické lodi Dragon 2. Při jejím vývoji společnost SpaceX využila podpory americké vládní agentury NASA Commercial Crew Program (CCP), který je jistou nadstavbou programu Commercial Orbital Transportation Services (COTS) téže agentury. S blížícím se koncem provozu raketoplánů se NASA začala zabývat otázkou, jak je nahradit a mít dostatek technických prostředků pro dopravu nákladu a posádek na oběžnou dráhu země, zejména ke stanici ISS. Jedním z možných řešení bylo zapojení soukromého kapitálu prostřednictvím významné podpory pro konkrétní projekty. V roce 2006 byla SpaceX vybrána v rámci programu COTS pro vývoj kosmické lodi pro dopravu nákladu a výhledově i lidských posádek. Tak vznikl Dragon a následně v rámci programu CCP zaměřeného na dopravu osob Dragon 2. Nosnou raketou má být Falcon Heavy téže společnosti financovaný z jejích vlastních prostředků.


Foto Wikipedia

Raketa Falcon Heavy by měla poprvé letět letos v létě a pokud se test podaří, bude po Saturnu V historicky druhou nejvýkonnější nosnou raketou. První stupeň rakety je tvořen třemi devítimotorovými jednotkami o celkovém tahu odpovídajícímu součtu tahů 18 letounů Boeing 747. Na orbitální dráhu je schopna dopravit přes 54 tun nákladu. Kosmickou loď Dragon 2 vynese v rámci testování nejprve bez lidí na palubě. V druhém kvartálu příštího roku pak SpaceX plánuje první let s lidskou posádkou. Na palubu Dragonu 2 se vejde až sedm osob, celková hmotnost možného nákladu je přes 3,3 tuny. Přistání bude standardně probíhat nikoliv nyní běžným způsobem na padáku, ale za použití osmi motorů SuperDraco. Tyto motory mohou být využity také pro záchranu posádky v případě nevydařeného startu nosné rakety. O pohyb v kosmu se postará 18 trysek, tzv. Draco thrusters. Let bude plně automatický, pouze v případě nebezpečí může posádka převzít kontrolu nad strojem a ovládat ho manuálně.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář