Zisk Airbusu v Q1 2017 klesl více jak o polovinu, Boeing čelí tlaku z Kanady

28.04.2017

Zisk Airbusu v Q1 2017 klesl více jak o polovinu, Boeing čelí tlaku z Kanady
Zisk Airbusu v Q1 2017 klesl více jak o polovinu, Boeing čelí tlaku z Kanady (Zdroj: Aeroweb.cz)

Oba tradiční výrobci dopravních letounů zveřejnili koncem dubna výsledky hospodaření za první čtvrtletí letošního roku. Zatímco Boeing při lehkém poklesu tržeb zvýšil zisk téměř o pětinu, Airbusu přes nárůst tržeb klesl zisk o více než polovinu.

Začátkem dubna jsme na Aerowebu informovali o množství prodaných dopravních letounů Boeing a Airbus v roce 2016. Pětileté období větší úspěšnosti Boeingu pokračuje i v prvním čtvrtletí letošního roku. Americký výrobce dodal svým zákazníkům ve sledovaném období 169 letounů, evropský 136.


Zdroj Boeing

Nad očekávání vysoký a pro Airbus nepříjemný je 52% propad zisku. Jeho výše 240 milionů Euro (cca 6,5 miliardy korun) výrazně zaostává za čtvrtletním ziskem Boeingu 1,45 miliardy amerických dolarů (cca 36 miliard korun). Akciový trh na zveřejnění výsledků hospodaření zareagoval bezprostředním snížením hodnoty akcií evropského výrobce letadel o dvě procenta.

Airbus vysvětluje dramatický pokles zisku dvěma klíčovými faktory. Prvním z nich je zpoždění dodávek motorů Pratt & Whitney pro řadu A320neo. Výrobce motoru PW1100G musí řešit jeho odhalené nedostatky a nezvládá dodávat tolik motorů, kolik bylo plánováno. Druhým faktorem je pak snížení cen modelů starší řady A320 a A330.


Zdroj Airbus

Ani Boeing nemá na růžích ustláno a jak uvádí např. agentura Reuters, čelí obchodnímu tlaku kanadského konkurenta, společnosti Bombardier. Ta podle amerického výrobce prodává na území Spojených států svoje dopravní letouny řady CS hluboko pod výrobní cenou a nekale konkuruje strojům z řady 737. Podle Boeingu je to možné i díky kanadským vládním dotacím překračujícím zákonné hranice. Proto se společnost Boeing rozhodla obrátit na Ministerstvo obchodu Spojených států s žádostí o prošetření celé záležitosti.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář