Startup ZeroAvia testuje vodíkový motor na Piperu Matrix

15.08.2019

Kalifornský startup ZeroAvia testuje prototyp leteckého motoru využívající vodík jako palivo. Vodíkový pohon cílí na menší letouny s doletem až kolem 800 kilometrů. Výrobce právě provedl druhý testovací let s pohonnou jednotkou zabudovanou do draku letounu Piper Matrix.

„Využití vodíku vyrobeného z místní obnovitelné energie je nejpraktičtějším způsobem, jak umožnit letadlům smysluplné velikosti létat komerčně s nulovými emisemi na regionálních tratích o délce 300 až 500 mil,“ řekl zakladatel a generální ředitel společnosti ZeroAvia Val Miftachov.

Letouny vybavené vodíkovým pohonem by měly být hospodárnější než konvenční turbínové motory. Podle výpočtů společnosti budou náklady na provoz vodíkového letounu téměř poloviční oproti stávajícím turbínovým motorům. ZeroAvia toho chce dosáhnout především díky nižším nákladům na palivo, vyšší účinnosti pohonné jednotky a menším nákladům na údržbu. Z celkového hlediska pak slibují úspornější provoz něž hojně vyvíjené elektropohony.

Společnost plánuje nabídnout pohonnou jednotku výrobcům letadel v roce 2022. Využití chce najít především v oblasti zemědělství, aerotaxi a nákladní přepravy na kratší vzdálenosti.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář