V Mošnově otevřeli nový opravárenský hangár společnosti Job Air Technic

07.02.2020

V Mošnově otevřeli nový opravárenský hangár společnosti Job Air Technic
V Mošnově otevřeli nový opravárenský hangár společnosti Job Air Technic (Zdroj: Aeroweb.cz)

Ve čtvrtek 6. února proběhlo na mezinárodním letišti Leoše Janáčka v Ostravě-Mošnově slavnostní otevření nového hangáru společnosti Job Air Technic, specializující se na těžkou údržbu letecké techniky. Nově otevřený hangár má poskytnout především další prostory pro opravárenské dílny, ale také nová stání pro údržbu samotných letounů.

Slavnostní přestřižení pásky
Slavnostní přestřižení pásky 

Slavnostního otevření se zúčastnil management společnosti v čele s jejím ředitelem Vladimírem Stulančákem. Holding Czechoslovak Group, jehož je Job Air Technic součástí, na místě zastupoval mimo jiné jeho majitel Michal Strnad.

Stavební povolení získala společnost v říjnu 2017, v únoru 2018 došlo k položení základního kamene a byla zahájena samotná stavba. V květnu 2018 byl zahájen návoz materiálu pro střechu, v říjnu se začaly stavět nosníky, o měsíc později vazníky střešní konstrukce. Stavba byla dokončena na začátku podzimu minulého roku a v říjnu 2019 byla zkolaudována.

Výstavba hangáru tak trvala necelé dva roky a pojme dva úzkotrupé letouny typu Boeing 737 nebo Airbus A320. Především se sem však z vedlejší haly přesunuly opravárenské dílny pro opravu kompozitních dílů a interiérů, přibyly také lakovací boxy, sušící pece nebo nové prostory skladu, pro které už na „starém“ hangáru nebyl dostatek místa.

Minulý rok společnost provázela nejen výstavba nového hangáru, důležitý milník byl také v podobě prvního Airbusu A330 společnosti Aeroflot, který byl přijat do údržby. Do budoucna plánuje společnost získat typové osvědčení pro letouny řady A320neo, popřípadě pro další širokotrupá letadla.

Nový hangár společnosti Job Air Technic
Nový hangár společnosti Job Air Technic

Firma disponuje také výcvikovým střediskem pro školení zaměstnanců s následným typovým výcvikem na konkrétní model letounu. V příštích letech hodlá Job Air Technic přijmout více než sto nových pracovníků a rozšířit tak svůj tým současných 330 kvalifikovaných zaměstnanců.

Opravárenská firma působí na letišti v Mošnově od roku 1993, kdy se nejprve specializovala na údržbu strojů z dílny kunovického LETu. Následně přibylo oprávnění pro letadla SAAB a v roce 2008 byla dokončena výstavba jednoho z největších hangárů ve střední Evropě, v němž byly dostačující podmínky pro údržbu větších letounů typu B737 a A320.

Rok 2016 byl pro společnost klíčový zejména v příchodu nového vlastníka, kterým se stal právě holding Czechoslovak Group. Ten vytáhl firmu z finančních problémů a zrealizoval výstavbu nového hangáru. Podle zaměstnanců se pod novým vlastníkem zlepšily pracovní podmínky, podle ohlasů zákazníků společnosti se zkvalitnila i údržba samotná.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář