Praha bude znovu hostit konferenci o trendech a budoucnosti letectví

19.02.2020

Praha bude znovu hostit konferenci o trendech a budoucnosti letectví
Praha bude znovu hostit konferenci o trendech a budoucnosti letectví (Zdroj: Aeroweb.cz)

Ve středu 26. února proběhne v prostorách historického Barokního refektáře Dominikánského kláštera svatého Jiljí v pražské Jilské ulici jednodenní Innovation & Aviation Summit Prague 2020 s podtitulem Mezinárodní setkání odborníků, profesionálů a inovátorů pro vesmír a letectví v Praze. Vystoupí řada řečníků, kteří představí své projekty a vize, z českých účastníků například Jan Klas z ŘLP ČR nebo Michal Illich s projektem VTOL letadla Zuri.

Martin Šonka hovoří na loňském ročníku konference
Martin Šonka hovoří na loňském ročníku konference 

„Smyslem tohoto setkání profesionálů z oblasti letectví a kosmonautiky je propojit experty, inovátory a profesionály se zkušenostmi ze společností jako Bell, SpaceX, Esa, NASA a dalších se zástupci finančního sektoru a s investory, dále se zástupci ministerstev, s významnými zahraničními hosty a se šéfy z řad výrobců - majitelů technologických firem. Rádi bychom zde nastínili budoucí globální trendy v leteckém a kosmickém průmyslu a představili startupy, které, domníváme se, způsobí revoluci v leteckém průmyslu. Nepochybně zároveň půjde i o atraktivní investiční příležitosti,“ říká Jan Novotný z pořadatelské agentury The Prague Castle Events s tím, že mezi další témata konference bude patřit průzkum vesmíru, budoucnost UAV (bezpilotní stroje) a nové technologie, mezi nimi například 3D tisk, big data nebo elektrifikace a umělá inteligence v letectví.

Vize a trendy v letectví i kosmonautice

V úvodu konference vystoupí Steve Mathias, viceprezident společnosti Bell pro vojenský obchod a strategii a Scott Drennan, viceprezident Bell pro inovace a aplikace nových technologií. Dále experimentální zkušební pilot Damian Hischier, který má za sebou přes sto třicet prvních letů nejen letadel, ale i pilotovaných dronů společnosti Volocopter. O zkušenost s testováním nových letounů a s novinkami z oblasti zaškolování a výběru nových pilotů se podělí bývalý vojenský stíhací pilot Thomas Reinert, dnes zkušební pilot německého výrobce plně akrobatických letadel Grob Aircraft SE. Jan Váňa z Wheeltug PLC představí elektrickou technologii pohybu letounu po zemi a Joana Kamenovová z Evropské kosmické agentury (ESA) přiblíží investiční příležitosti a možnosti spolupráce na vesmírných projektech.

Za Evropskou kosmickou agenturu (ESA) vystoupí Joana Kamenova
Za Evropskou kosmickou agenturu (ESA) vystoupí Joana Kamenovová

Podnikatelský inkubátor ESA BIC představí dva projekty: službu Strafos pro provozovatele letecké dopravy pro obchodní účely ukáže Daniel Valeš a společnost Stratosyst, která si klade za cíl nabídnout univerzální platformu, která může zůstat ve stratosféře měsíce, představí Jiří Pavlík. Nejnovější trendy v oblasti aplikace aditivních technologií a jejich dopadu na ekonomiku, ekologii a údržbu v rámci své prezentace přiblíží prezident GE Aviation pro Českou a Slovenskou republiku Milan Šlapák.

Generální ředitel Řízení letového provozu Jan Klas bude hovořit o projektu „Smart Sky“, který má za cíl vytvoření podmínek pro bezpečný, dlouhodobý a udržitelný rozvoj a provoz dronů v České republice. Simona Franková ze společnosti NG Aviation se bude věnovat digitalizaci letišť a představí Smart Airports Project, systém softwaru digitalizace leteckých dat pro letiště, řízení letových provozů, ministerstva, úřady civilního letectví a další uživatele z prostředí leteckého provozu. Tomáš Rousek, vesmírný architekt a absolvent Fakulty architektury ČVUT a Mezinárodní kosmické univerzity ISU ve Štrasburku, který nyní působí jako ředitel mezinárodní architektonické a designérské společnosti A-ETC a spolupracuje s agenturami NASA i ESA, vystoupí se svými projekty vesmírných lodí a základen na jiných planetách. Živá vystoupení uzavře David Pavlík z Kiwi.com, který se na pozici šéfa informačních technologií (CIO) věnuje kromě IT strategie také vnitřním procesům a zefektivňování chodu společnosti. „Telemostem virtuálně nakoukneme do vesmíru a do vesmírné laboratoře NASA s Tomem Norheimem, který účastníky seznámí s novinkami z vesmírného výzkumu,“ uzavřel za pořadatele Jan Novotný s tím, že kompletní program a další informace o konferenci lze najít na webu.

Daniel Valeš, zakladatel a šéf startupu Strafos
Daniel Valeš, zakladatel a šéf startupu Strafos

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář