Letouny Cirrus je nově možné vybavit čtyřlistou vrtulí Hartzell

30.07.2020 2 příspěvky

Letouny Cirrus je nově možné vybavit čtyřlistou vrtulí Hartzell
Letouny Cirrus je nově možné vybavit čtyřlistou vrtulí Hartzell (Zdroj: Aeroweb.cz)

Výrobce vrtulí firma Hartzell Propeller uvedl novou vrtuli Odyssey, která je nyní dostupná také pro letouny Cirrus SR22 a SR22T. Nová vrtule by měla snížit hluk a zlepšit letové parametry, jako je rychlost či stoupavost. 

Kompozitová čtyřlistá vrtule je dle výrobce navržená tak, aby maximalizovala výkon Cirrusů, a to díky vylepšenému profilu listu a nízké hmotnosti Odyssey má průměr bezmála dva metry (78 palců) a je možné ji objednat jak se systémem ochrany před námrazou, tak bez něj. Výrobce také vyzdvihuje vysokou odolnost, dle Hartzellu jsou samotné listy certifikovány pro neomezenou životnost.

Čtyřlistá vrtule Hartzell Odyssey
Čtyřlistá vrtule Hartzell Odyssey

Vrtule oproti konkurenčním čtyrlistým vrtulím nabídne o šest uzlů vyšší rychlost a o 14 % lepší stoupání.  Oproti třílistým vrtulím je pak rychlost vyšší o jeden uzel a stoupání lepší o 5 %. Hlukové testy údajně prokázaly snížení hlasitosti v kabině o 2 dB.

Odyssey je dodávána pro nové letouny Cirrus společně s kuželem z leštěného hliníku a její cena je 35 000 dolarů (přibližně 785 000 korun). K zakoupené vrtuli pak výrobce nabízí až šestiletou záruku nebo garanci náletu 2 400 hodin, dle toho, co nastane dřív.

Mohlo by vás zajímat

Témata

Cirrus


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

vrtule

01.08.2020 v 5:51 robo

no nekup za ty prachy o 1 (slovem jeden) knot vyssi rychlost.

Odpovědět

Estetika

03.08.2020 v 12:34 Luděk

Nejsem žádný "estét", ale ta čtyřlistá vrtule mi k tomu nepasuje :-)

Odpovědět

Přidat komentář