P-Volt! Tecnam a Rolls-Royce vyvíjejí elektrifikovaný P2012

22.03.2021

P-Volt! Tecnam a Rolls-Royce vyvíjejí elektrifikovaný P2012
P-Volt! Tecnam a Rolls-Royce vyvíjejí elektrifikovaný P2012 (Zdroj: Aeroweb.cz)

Výrobce pohonných jednotek pro dopravní letouny Rolls-Royce a italský výrobce sportovních a malých dopravních letadel typu commuter Tecnam společně vyvíjejí P-Volt - elektrickou verzi 11místného letadla Tecnam P2012. Prvním provozovatelem těchto letounů bude norský regionální dopravce Widerøe. 

P-Volt by měl disponovat dvojící elektrických motorů, které nahradí dosavadní spalovací pohonné jednotky Lycoming s výkonem 325 koňských sil. Společnosti pracují na tom, aby byl letoun uveden do provozu nejpozději v roce 2026 a zároveň byl prvním výdělečným elektrickým letounem.

P-Volt by měl létat především na regionálních linkách
P-Volt by měl létat především na regionálních linkách

„Rozsáhlá síť norských letišť dovolující krátký vzlet a přistání je ideální pro technologie s nulovými emisemi. Toto letadlo ukazuje, jak rychle se nová technologie může a bude vyvíjet a že jsme na správné cestě s naší ambicí létat s nulovými emisemi kolem roku 2025,“ řekl výkonný ředitel Widerøe Stein Nilsen.

Norská společnost Widerøe před pandemií provozovala přibližně 400 letů denně ze 44 skandinávských letišť. Bezmála tři čtvrtiny z těchto linek přitom nebyly delší než 275 kilometrů a let na nejkratší lince netrval ani 15 minut.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář