Nová Databáze letišť 2021 vychází, platí od čtvrtka

24.03.2021

Obsahuje zásadní změny vzdušného prostoru pro ČR i SR, nové komunikační  frekvence a aktuální informace o všech 246 letištích, UL plochách a  heliportech. Dle kalendáře pro publikování leteckých informací AIRAC  vstupuje v platnost tento čtvrtek - 25. března 2021 (25MAR21).

Nová Databáze letišť 2021 vychází, platí od čtvrtka
Nová Databáze letišť 2021 vychází, platí od čtvrtka (Zdroj: Aeroweb.cz)

V pravidelně se opakujících událostech, jako je publikování změn v leteckých informacích, mám rád pevný řád. Proto se již mnoho let snažím vydávat Databázi letišť ve stejném jarním termínu. Druhá polovina března se dlouhodobě osvědčila. Většina z nás, kteří nelétáme pravidelně celou zimu, se již těší na první jarní létání a začíná připravovat svá letadla.

Již mnoho let se snažím působit na všechny zúčastněné, aby vydávali zásadní změny pro VFR létání také pravidelně ve stejném termínu a ne každý rok jinak. Letos se to bohužel vůbec nepodařilo. V České republice byly zásadní změny vypublikovány již na konci února a na Slovensku vstoupil v platnost zásadní redesign vzdušného prostoru dokonce již v prosinci 2020 (nebo vlastně až v prosinci - protože se v podstatě jednalo o odloženou aktualizaci z jara 2020). Považuji to za nešťastné a matoucí pro VFR piloty.

Stejným způsobem se již mnoho let snažím působit na provozovatele letišť. Aby v zimě zpracovali všechny poznatky z letního provozu a vypublikovali všechny potřebné změny a aktualizace. Potom již celé léto jen létali a létali a již nic nezměnovali. Zásadní problém je, že změny vydané v průběhu sezóny se dostávají ke všem pilotům velmi složitě. A změnit provozní informace, aniž by o této změně věděli všichni piloti, je k ničemu; někdy to může být také nebezpečné.

Z důvodu uvedené rozdílnosti termínů jsem byl letos donucen vydat novou Databázi letišť v předtermínu k 25. únoru 2021 alespoň digitálně. Bohužel výroba papírového vydání v celkem vysokém tiskovém nákladu zabere dost času a nedokážu to tolik urychlit. Pro Slovensko jsem samozřejmě vypublikoval všechny změny digitálně již k 3. prosinci 2020, když vstoupily v platnost, a vydal jsem také mimořádnou změnovou službu pro uživatele papírového vydání - aby se se změnami mohli všichni seznámit.

Databáze letišť vstupuje do svého čtvrtstoletí

Letošní Databáze letišť vyšla přesně dle edičního plánu - 19. března 2021. Většině uživatelů byl nový výtisk již doručen a v leteckých prodejnách ji mají skladem. Ke dni oficiálního vydání (19. března 2021) zbývá v mém skladu posledních 800 výtisků (z celkem vydaných 5 500 kusů papírového vydání, dalších více než 2 500 kopií se každoročně distribuuje digitálně). Jsem velmi rád, že se letošní vydání podařilo vydat včas i přes personální problémy v tiskárně a knihárně způsobené aktuální epidemií Covidu (výroba papírové Databáze letišť vyžaduje velký podíl ruční práce). Rád bych alespoň takto všem zúčastněným poděkoval.

Letošní vydání Databáze letišť je již 24. v řadě a já právě nyní začínám pracovat na jubilejním 25. vydání pro rok 2022. Přehled novinek ve vzdušném prostoru je popsán v předešlém článku zde na Aerowebu a detailní informace o změnách a novinkách najdete jako každoročně v sekci Briefing vaší nové Databáze letišť.

Novými Databázemi letišť vybavil svá letadla také ÚCL

Těší mě, že Databáze letišť pomáhá nejen při létání pro radost nám běžným pilotům, ale je používána také většinou profesionálních pilotů létajících VFR. Pravidelně ji nakupuje Armáda ČR pro své piloty (VÚ Kbely i Náměšť) a výcvik nových pilotů (CLV Pardubice), nakupují ji provozovatelé záchranných služeb HEMS, Letecká služba Policie ČR pro posádky policejních vrtulníků, výtisky si objednává také ŘLP ČR na svá pracoviště. Do svých letadel nakoupil Databáze letišť a letecké mapy VFR také český Úřad pro civilní letectví a používají je i inspektoři LAA ČR.

Letecká mapa VFR z Databáze letišť obsahuje vše, co potřebujete pro svůj let

V letecké mapě VFR 1 : 500 000, která je součástí každé Databáze letišť, si aktuálně nemusíte nic opravovat. Informace o novém rozdělení vzdušného prostoru jsou vypublikovány kompletně a správně. Všechny vzdušné prostory jsou navíc přehledně a detailně popsány včetně popisek na jejich horizontálních hranicích a jednoduchých symbolů upozorňujících na specifické podmínky vstupu do daného prostoru.

Na okraji mapy je také vytištěn přehled všech vzdušných prostorů se specifickými požadavky vstupu, obsahující detailní informace o provozní době prostoru nebo plánované době aktivace, druhu omezení a komunikační frekvence pro vyžádání vstupu do prostoru. Tento přehled prostorů je hodnocen mnoha piloty jako nepostradatelná pomůcka pro jejich VFR létání.

Mapa také obsahuje všechny nové komunikační frekvence, jejichž změna je ohlášena na tuto sezónu (jedná se celkem o šest letišť - Březí Falcon, Česká Lípa, Cheb, Chotěboř, Kunětice, Přibyslav a navíc změny volacích znaků APP regionálních IFR letišť).

V mapě najdete podrobné informace o všech UL plochách (ne jenom těch registrovaných) a samozřejmě o všech letištích a heliportech. V mapě jsou zakresleny symbolem všechny heliporty HEMS a místa pro starty a přistání paraglidingu, aby byl každý pilot varován o možném intenzivním provozu v okolí těchto míst. Navíc mapa obsahuje význačné traťové body používané pro plánování letů a hlášení polohy.

Letecká mapa VFR je plně vyhovující pro létání v ČR i SR a splňuje všechny zákonné požadavky. Pro VFR let vám postačuje mít na palubě Leteckou mapu VFR z vaší Databáze letišť. Letecké předpisy ani zákon nevyžadují, aby pilot měl na palubě leteckou mapu ICAO (od ŘLP).

Zároveň s leteckou mapou VFR v klasickém měřítku 1 : 500 000 je vždy dodávána ještě druhá mapa - spodního vzdušného prostoru v měřítku 1 : 1 000 000. Jedná se o přehledku, která vám velmi zjednoduší plánování letů a také je perfektní jako reference při navigaci podle GPS.

Nové Databáze letišť a letecké mapy VFR 2021 jsou dostupné v e-shopu vydavatele i leteckých prodejen

Vzhledem k aktuálnímu lockdownu jsou sice uzavřeny prodejny, ale novou Databázi letišť a leteckou mapu VFR si můžete pohodlně objednat v e-shopu. Můžete využít e-shop vydavatele www.aerobaze.cz/pilotshop nebo většiny leteckých prodejen. Výtisky je možné také zakoupit v mnoha leteckých školách a u leteckých provozovatelů, kteří nabízejí prodej pro své klienty.

Zvýhodněné hromadné objednávky zajišťuje také většina aktivních aeroklubů a leteckých spolků pro své členy. Pokud nejsou ve vaší letecké škole či klubu nové Databáze letišť a letecké mapy dostupné, požádejte provozovatele o jejich objednání - rád jim je obratem dodám.

Mohlo by vás zajímat



Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář