ŘLP v noci přešlo na nový přehledový systém, snižuje se kapacita na letištích

24.02.2022

ŘLP v noci přešlo na nový přehledový systém, snižuje se kapacita na letištích
ŘLP v noci přešlo na nový přehledový systém, snižuje se kapacita na letištích (Zdroj: Aeroweb.cz)

Od půlnoci 24. února přechází stanoviště Řízení letového provozu po celém Česku na nové přehledové systémy. „Dnešní půlnocí bude zahájen proces přechodu na nový systém. Po jeho ukončení bude Řízením letového provozu ČR vydána tisková správa, kde budou sděleny podrobnější detaily,“ potvrdil pro Aeroweb tiskový mluvčí ŘLP Richard Klíma.

Změna systému se týká všech stanovišť: FIC Praha, ACC Praha, TCC Praha, APP a TWR letiště Praha – Ruzyně a TWR letišť Brno, Karlovy Vary a Ostrava. Kromě toho od 24. února bude možné se stanovišti Ruzyně Tower, Ruzyně Ground a Ruzyně Delivery komunikovat pouze v angličtině.

V souvislosti se zahájením procesu přechodu na nový systém byl vydán soubor NOTAMů upozorňující na preventivní redukci kapacity v řízených prostorech během prvních několika dní po spuštění nového systému. Souběžně s tím bude v rezervačním systému LARS snížena kapacita pro místní letovou činnost příslušných letišť zhruba na polovinu běžného stavu.

Piloti letící bez VFR letového plánu mohou po dobu platnosti omezení od 24. února do 1. března (včetně) očekávat během letu v řízeném prostoru ze strany ŘLP odmítnutí nebo zdržení vydání povolení. Je možné, že ŘLP časový interval omezení ještě upraví dle své potřeby.

Foto: facebook.com @rlpcr

Foto: facebook.com @rlpcr

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář